Hírek

2006.07.28. 14:18

A Hezbollah is aláírta a libanoni béketervet

Bejrút visszaadná a hadifoglyokat és vállalná akár a hezbollah lefegyverzését is

F.K.

Az utolsó pillanatban a libanoni kormány Hezbollah-os miniszterei is aláírták azt a béketervet, amelyet nagy vonalakban szerdán már vázolt Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök a római béke-konferencián. A terv szerint mindkét fél kiadná a kezében lévő hadifoglyokat, Izrael visszavonulna az ENSZ erők kijelölte Kék Vonalra, a Biztonsági Tanács pedig megerősítené a Dél-Libanonban szolgáló kéksisakos egységeket és kibővítené azok jogkörét.

Kérdéses azonban, hogy Izrael áldását adná-e egy ilyen béketervre, mint ahogy az is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa képes lenne bármilyen érdemi határozatra a kérdésben az Egyesült Államok makacs ellenállása miatt.Pénteken ugyanis még az a határozattervezet is elbukott, amelyet a négy ENSZ-megfigyelő megölése miatt terjesztettek be. A Biztonsági tanács az Egyesült Államok vétója miatt csak egy állásfoglalást tudott elfogadni, amelyben viszont nem ítélik el a zsidó államot és nem fogalmaznak meg vele szemben konkrét elvárásokat.

Péntekre virradó éjszaka egyébként több mint hatvan légitámadást intéztek izraeli harci repülőgépek és helikopterek a dél-libanoni Bekaa-völgy déli részén egy, a síita Hezbollah által ellenőrzött körzet ellen.
Az éjszakai heves légicsapás után az izraeli haderő változatlan intenzitással támadott dél-libanoni célpontokat és több helyen voltak szárazföldi ütközetek. A célpontok a szír határhoz is közel fekvő Beeka-völgy, és a déli falvak voltak. Közben a Hezbollah rakétazáporral borította be a határmenti izraeli településeket, köztük Haifa kikötővárost.

A legfrissebb veszteséglisták szerint a 17 napja tartó fegyveres konfliktus libanoni oldalon 600 civil áldozatot követelt, de még számosan lehetnek a lebombázott épületek romjai alatt. Izraelben 51-en haltak meg, köztük 19 ember civil.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!