Hírek

2006.07.22. 18:13

Izraeli tankok nyomultak be Libanonba

Újabb 19 magyar állampolgár érkezett meg szombat reggel a budapesti Ferihegyi repülőtérre Libanonból. A menekülteket buszon szállították el közel-keleti országból a szomszédos Szíria fővárosába, miközben életük folyamatosan veszélyben forgott, mert az izraeli légierő a közutakat is bombázta.

BAMA

Szombat hajnalban az izraeli légierő folyamatos bombázásai mellett tankok nyomultak be Libanonba, hogy lecsapjanak Hezbollah síita szervezet bunkereire. A támadók elfoglaltak egy falut, kommunikációs tornyokat romboltak le, de a megszállás tervét a katonai vezetők cáfolják. Amerikai lapértesülések szerint Izrael a múlt héten nagy pontosságú távirányítású bombákat kapott az Egyesült Államoktól, így nem kizárt, hogy a zsidó államot már jóval korábban tervezte a szomszédja elleni háborút. Egy libanoni lap úgy tudja, hogy Izrael már négy nappal katonái elrablása előtt aktivizálta titkos hálózatát, amelynek berendezései segítséget nyújtanak a vadászbombázóknak a libanoni célpontok kiválasztásában.

A háború sújtotta ország déli részét tömegek kényszerülnek elhagyni, és a segélyszervezet szerint félő, hogy a nagy melegben járványok törhetnek ki a több százezer menekült között. Kofi Annan ENSZ-főtitkár és a vezető európai országok azonnali tűzszünetet sürgetett, ám ezt az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice és Izrael is elvetette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!