Hírek

2006.08.24. 18:07

Érvágás a családi kasszában

Egy hét múlva iskolakezdés, kaszálhatnak a papír-írószer boltok. A tankönyveken felül legalább tízezer forintos kiadást jelent a családoknak a tanszerek beszerzése.

Bánky Bea

Egy hét múlva mintegy 1,4 millió magyar gyerek veszi fel ünneplő ruháját, s a tanévnyitó után június közepéig cipelheti tanszereit. A gyermekes családok mintegy felének mindez több tízezer forintos kiadást jelent. „Idén a nappali közoktatásban résztvevő tanulók fele, 742 ezer gyerek részesül fejenként legfeljebb tízezer forintos iskolakezdési támogatásban; erre a célra 7,7 milliárd forintot különített el a kormány a költségvetésben, ami több mint a duplája a 2002-es összegnek” – mondta csütörtöki tájékoztatóján Winkfein Csaba. Az MSZP ifjúsági-szociális munkacsoportjának tagja felsorolta: ebben a támogatásban a tartósan beteg, az egyedülálló szülő által nevelt, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapó és a sajátos nevelést igénylő gyermekek részesülhetnek. A támogatáshoz a családi pótlék összegét tartalmazó bérjegyzéket, számlakivonatot vagy postai utalványt, orvosi szakvéleményeket és egyéb igazolásokat az iskolákban kell bemutatniuk azoknak a szülőknek, akiknek jövedelme túlságosan kevés ahhoz, hogy kifizessék a tankönyvcsomagot.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Idén 742 ezer gyerek részesül fejenként legfeljebb tízezer forintos iskolakezdési támogatásban
[/caption]A megrendelt csomagok ára iskolánként változó, becslések szerint az alsó tagozatosoké ötezer, a felsősöké és a középiskolásoké pedig tízezer forintba kerül. Az elsősök és a kilencedikesek szeptemberben jelentik be jogosultságukat az ingyenes tankönyvellátásra. A szülők az igénylőlapon jelezhetik, hogy meg kívánják-e vásárolni az összes tankönyvet vagy egyes darabok beszerzését használt vagy könyvtári példányból kívánják megoldani.

A Fidesz oktatási műhelyének vezetője, Sió László számonkérte a kormány korábbi ígéreteit, amelyek szerint minden általános és középiskolás diáknak ingyentankönyv és -étkezés jár. „Több mint négy év elteltével még mindig csak a diákok fele kap ingyenesen tankönyvet, vagyis annyian, mint 2002-ben” – tette hozzá. A szakpolitikus szerint az, hogy a tankönyvtámogatás összege az elmúlt négy évben emelkedett, miközben a támogatottak köre nem bővült, csak egyet jelenthet: a tankönyvek árának drasztikus emelkedését. Példaként a gyógypedagógiai könyveket említette, amelyek ára egyik évről a másikra négy-ötszörösére emelkedett. Sió szerint a tanévkezdés költsége egy háromgyerekes családnál akár a százezer forintot is meghaladhatja.

Egy háromgyermekes anyuka lapunknak azt mondta, hogy szeret minőségi eszközöket vásárolni csemetéinek, akik tanszerei gyermekeként tízezer forinttal terhelik meg a családi kasszát. Mindhárman speciális német nyelvű iskolába járnak, a tankönyvcsomagjuk – főként a drága nyelvkönyvek miatt – fejenként meghaladják a tízezer forintot, azaz mindent összevetve idén 60 ezer forintot költenek a tanévkezdésre. Egy budapesti bevásárlóközpont papír-írószer boltjában vásárló Anikó elmondta: iskolakezdési kiadásai között a legnagyobb tételt a tankönyvek jelentik, ez a két gyermekének összesen húszezer forintba került, de be kell még szereznie a füzeteket, körzőket, vonalzókat, új cipőt és a leányzónak egy új ünneplő-szoknyát, mert a tavalyit már kinőtte. Anikó úgy számol, a két gyerek iskolakezdése összesen legalább negyvenezer forintjába kerül a családnak.

Tapasztalataink szerint érdemes alaposan körülnézni a tanszerpiacon, hiszen az egyik budaörsi hipermarketben egy ezresért kínálnak tíz kötelező olvasmányt tartalmazó DVD-t, 11 forintért szótárfüzetet. Színes ceruzákat, körzőt, radírt 99 forintért árulnak, számológépet 199 forintért. A rajzfilmfigurákkal ékesített tolltartók, mappák és spirálfüzetek ennél azért egy kicsit drágábbak, de még így is jóval olcsóbbak, mint a fővárosi írószerboltok portékái. Előbbi helyen csinos tolltartót kapunk 379 forintért, utóbbi plázában pedig 890 és 3190 forint között találunk ilyesmit. Az iskolatáska nemcsak nehéz, de drága is: a hipermarketben 1500 forintért is kapunk, de egy puccos táska önmagában belekerülhet 20 ezer forintba.

Június 15-ig tart a következő tanév

A 2006-os év első tanítási napja szeptember elsején, pénteken lesz. A tanév 2007. június 15-éig tart. A végzősöknek a közép- és szakiskolákban ennél rövidebb ideig: utolsó tanítási napjuk május 4-e. Összesen 181 napot kell a következő nyári szünet előtt az iskolapadban tölteni. A szorgalmi időszakot az őszi szünet (október 30-november 3.), a téli szünidő (december 27-január 2.) és a tavaszi vakáció (április 5-10.) szakítja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!