Hírek

2006.08.13. 06:50

Lélektani hadviselés Libanonban

A valóságos háború mellett SMS-háború is zajlik az ostromlott városokban

Csák E.

„Naszrallah - kutya”. Ilyen és hasonló, az arabok szemében óriási sértésnek számító szöveges üzeneteket kapnak mostanában mobilon a libanoniak. A gyalázkodások fő célpontja a Hezbollah síita szervezet vezetője. Minden jel szerint Izrael a légitámadások és a tankrohamok mellett a lélektani hadviselésben is frontot nyitott.

A megfélemlítés mások formája, hogy titokzatos telefonálók éjszakánként arabul jelentkeznek: „Itt Izrael beszél.” Az üzenet egyértelmű: „Ha valahol a közeledben Hezbollah harcos bújkál, jelentsd azonnal; ellenkező esetben a te lakóházadat is szétbombázzuk.”

A La Stampa című olasz lap tudósítója maga is kapott hasonló számonkérő hívást: „Mit csinál Bejrútban? Azok közé tartozik, akik hazugságokat írnak a mi önvédelmi hadműveleteinkről?” Feltevések szerint a telefonálók olyan libanoniak, akik Libanon megszállása idején együttműködtek az izraeliekkel, aztán a csapatok kivonulása után maguk is elmentek, nehogy kiderüljön róluk, hogy kollaboránsok voltak.

Az SMS-kampányt időnként röpcédula-eső váltja fel, a harcmodor azonban egyre inkább megfelel a kor követelményeinek. A hatás kedvéért a szöveges üzenetek és a telefonálók konkrét személyeknek szólnak, név szerint keresik meg a libanoniakat - azt éreztetve, hogy Tel-Aviv keze mindenhová elér.

Pszichológiai háború folyik a rádióban és a televízióban is. Izrael furmányos technikai eszközökkel bekapcsolódik a libanoni adók műsorába, és saját propagandájával próbálja kiszorítani a Hezbollah-szimpatizáns szereplőket. A kalózkodás azóta vált rendszeressé, hogy izraeli hadihajók horgonyoztak le a partok közelében. A síita szélsőségesek a maguk módján igyekeznek védekezni, és adóikat teherautóra szerelve állandóan változtatják tartózkodási helyüket; nem véletlen, hogy az utóbbi időben az izraeli repülőgépek előszeretettel lövik a kamionokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!