Hírek

2006.08.27. 17:44

Összekapott a külügy és a honvédség

A külügyi tárca szeretne magyar katonákat küldeni Libanonba, a honvédelmi szerint nincs már elég lövész

É. S.

„Magyarország kész megvizsgálni annak lehetőségét, hogy küldjön-e katonákat Libanonba” – jelentette be szombaton Polgár Viktor. A Külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a múlt hét folyamán az Egyesült Államok azzal a kéréssel  fordult Magyarországhoz, csakúgy mint a többi szövetségeséhez, hogy fontolja meg katonák küldését Libanonba az ENSZ erők részeként. Az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a nemzetközi közösségen belül Magyarország is vállaljon részt abból a közös nemzetközi erőfeszítésből, amely békét kíván teremteni a libanoni-izreeli határon.

A szóvivő azt is elmondta, hogy nagyobb csapategységek küldésére nem kerülhet sor, mivel Magyarország kimerítette felajánlását, mely szerint a nemzetközi béketeremtő, fenntartó akciókban közel ezer katonával tud részt venni.

A Magyar Nemzetben információi szerint a felkérés komoly vitákat eredményezett a Külügyminisztérium és a honvédelmi tárca között. A lap szerint Göncz Kinga külügyminiszter és Fekszi Márta, a külügyi tárca államtitkára ugyanis diplomáciai okokból azt szeretné, hogy a Magyar Honvédség küldjön Libanonba valamilyen alakulatot. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és a katonai szakértők azonban határozottan ellenzik magyar csapatok részvételét a tűzszünet biztosításában. A honvédelmi tárca többek között azért sem támogat egy új misszióban való részvételt, mert jelenleg erre nincs fedezete a költségvetésben, ráadásul a külszolgálati létszám növelésével alig pár ezer lövész katonánk maradna az itthoni  feladatok ellátására. Polgár Viktor nem kívánt reagálni arra, hogy létezik-e nézetkülönbség a két tárca között a libanoni  szerepvállalás kérdésében.

Az Európai Unió a számítások szerint a 15 ezresre tervezett erő legalább felét adja. Olaszország ebből 2-3 ezer, Franciaország 2 ezer katonával részesedik. Az ENSZ főtitkára Kofi Annan azt javasolta, hogy Olaszország irányítsa a libanoni ENSZ erőket a jövő év elejétől. Franz Josef Jung német védelmi miniszter, kijelentette, hogy az sem kizárt, hogy Németország is küld erőket a libanoni ENSZ békefenntartó-erőkbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!