Hírek

2006.10.30. 19:30

Indul a kötelezőszezon

Hétfőn hozták nyilvánosságra a biztosítók jövő évi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási díjaikat. Akár évi húszezer forintot is lehet spórolni.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A tarifák rendszere szinte átláthatatlan, de megéri böngészni, mert sokat lehet spórolni. Némely biztosító kedvezményes szervizt és javíttatást is kínál. Fotó: Darnay Katalin
[/caption]Hétfőn tették közzé a társaságok jövő évi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási díjaikat. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a biztosítási díjak az infláció közelében, három-öt százalékkal drágulnak. Ehhez képest az átlagos áremelkedés meghaladta ezt. Van olyan társaság, amely csaknem tíz százalékkal drágábban kínálja (K&H) jövő évi szolgáltatásait – derül ki a biztositas.hu piacelemzéséből. Van, ahol az inflációnál kisebb mértékben nőttek az árak (Allianz), máshol pedig extra kedvezményeket ajánlanak: ilyen a Posta-AutóŐr, amely bónusz szervizszolgáltatásokat is kínál, főként a vidéki, gyakorlott vezetők körében erősítve piaci pozícióit.

Szolgáltatásuk további előnye, hogy mind a biztosítás, mind a kárbejelentés az ország bármely postáján elintézhető. A tarifák persze csöppet sem egyszerűek. „Még az elmúlt évekhez viszonyítva is szinte átláthatatlan tarifarendszerrel találja szembe magát minden gépjármű-tulajdonos” – állítja Mestyán András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége Gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. A megjelenő díjak több mint százféle kedvezményt és területi besorolást, tucatnyi korcsoportot és szorzók tömkelegét tartalmazzák. A biztosítás összegét ugyanis nem csak az határozza meg, hogy azt melyik társaságnál kötik. Nem mindegy, hogy a tulajdonos hány éves, hol lakik, illetve mikor szerezte a jogosítványát. Ugyanígy befolyásolja a tarifa mértékét az autó életkora, tömege, teljesítménye, típusa. Ennek ellenére megéri időt szánni a táblázatokra, mert ha valaki jól választ, éves szinten húszezer forintot is spórolhat.

Tavaly 350-400 ezren vitték másik társasághoz kötelező biztosításukat, idén pedig számuk elérheti a félmilliót is. Egy éve százezren az internetet vették igénybe, s mivel a biztosítók közül heten adnak 4-30 százalék közötti kedvezményt ilyenkor, ezen ügyfelek aránya vélhetően nőni fog. A tarifák tanulmányozására egy hónap áll az autótulajdonosok rendelkezésére. Aki úgy dönt, hogy vált, annak november 1. és 30. között írásban kell felmondania szerződését úgy, hogy az december 1-jéig meg is érkezzen. Az új kötelezőt december 31-ig kell megkötni. A bónusz fokozat igazolását kilencven napon belül, 2007. március 31-ig kell eljuttatni az új biztosítóhoz. Ennek hiányában a biztosító köteles az ügyfelet a legmagasabb díjat fizető M4 kategóriába sorolni. Az igazolás utólagos bemutatásával azonban visszamenőlegesen lehetséges a besorolást a bónuszigazolásnak megfelelően módosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!