Hírek

2006.11.30. 03:21

Lebontaná az önkormányzat a házamat

Olvasónk önkormányzati bérleményben lakik. A házat le akarják bontani, ezért felajánlottak a lakásért egy összeget. Ez azonban kevés egy, a piacon kapható hasonló lakásra.

Rados Virág

Az önkormányzatnak kártalanítania kell a bérlőt – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bérleti jognak is van ellenértéke. A hatóságnak adnia kell egy másik, megfelelő, ugyanolyan minőségű cserelakást, vagy az érintettel együtt törekednie kell megfelelő mértékű kompenzációra. Azaz olyan anyagi ellentételezésre, amely mindkét félnek megfelel.

Felajánlhatnak megváltási díjat is. Ennek mértéke valóban akkor méltányos, ha az érintett az összegért hasonló lakáshoz juthat. Nevetséges összegnek számít mondjuk hatszázezer forint egy jó állagú, negyven négyzetméteres ingatlanért.

Előfordulhat, hogy az előzőnél rosszabb lakást ajánlanak fel, és ezt egészítik ki pénzzel. De megtörténhet az is, hogy a bérlő jobb lakásba költözhet – ekkor is megállapodhatnak a különbözetet illetően. Utóbbit a bérlőnek kell kifizetnie.

Amennyiben vita van, a bérlő bíróságtól kérheti, állapítsa meg a „megfelelőséget”. Döntse el a bíró, korrekten ellentételezte-e az önkormányzat az átadásra váró bérleményt. Az ellenértéket illetően szintén vita támadhat. Ilyenkor a bíróság igazságügyi ingatlanszakértőt küld ki, aki megállapítja, mekkora kompenzációt kell kapnia a lakónak. Nem muszáj tehát elfogadnunk az első ajánlatot. Az építkezések közepette sokan félnek a kisajátítástól. Ilyenkor érdemes jogi szakember segítségét kérni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!