Hírek

2006.12.13. 11:23

Európa színvallásra kényszerítené Izraelt

Kipattant az izraeli atomtitok: a finn elnökség magyarázatot követel a zsidó államtól, miért titkolta el atomfegyvereit

Farkas Károly

"Olmert úrnak magyarázatot kell adnia kijelentésére" – jelentette ki Seppo Kääriäinen, finn védelmi miniszter, aki decembervégéig az Unió védelmi miniszterének posztját is betölti. Ehud Olmert ugyanis elszólta magát: egy német kereskedelmi televíziónak, a SAT1-nek adott interjújában az atomhatalmak között sorolta fel Izraelt. Vélhetően a színvallásból nem lesz semmi: az izraeli atomprogramot ugyanis az Európai Unió legjelentősebb tagállamai is támogatták.

"Irán Izrael elpusztítására törekszik, nem engedhetjük, hogy egy ilyen országnak atomfegyvere legyen. Más, atomfegyverrel rendelkező országok, mint Franciaország, Izrael, vagy az Egyesült Államok nem tesznek ilyen kijelentéseket" – mondta Olmert. Az izraeli miniszterelnök ugyan később kétségbeesetten próbálta nyelvbotlásnak minősíteni a kijelentést, de a baj ekkor már megtörtént.

Izraelben a katonaság és a politikai elit az elszólás hallatán nem sugárzott a boldogságtól. Az ötvenes évek eleje óta ugyanis konok hallgatás övezi az izraeli atomfegyvereket, éppúgy, ahogy a Dimona-i atomerőmű sem létezik - hivatalosan.

Az izraeli atomprogramot soha nem ismerték be, de nem is tagadták és ennek jó oka volt: a zsidó állam ezzel elkerülte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség figyelő tekintetét. Ugyanakkor az atomprogram tagadása más célokat is szolgált, az Egyesült államok ugyanis a legutóbbi időkig nem nézte jó szemmel, hogy Izraelnek atomfegyvere van.

Amit az izraeli atomprogramról tudunk, azt Mordecai Vanunu-nak köszönhetjük, aki 1985-ben több mint hetven darab fényképet és más dokumentumokat adott el a Sunday Thimes brit lapnak. Vanunu tettéért 18 év börtönt kapott: 2004-ben szabadult, de Izraelt most sem hagyhatja el.

Az atomprogramot az ötvenes évektől Simon Perez, jelenlegi miniszterelnök-helyettes felügyelte. Egyetlen sékel állami pénz nélkül, magánadományokból kezdték meg - és folytatják ma is - a program finanszírozását. Franciaország építette fel a dimonában lévő atomreaktort, és a plutónium előállításához szükséges egyéb infrastruktúrát. Nagy-Britannia nehézvizet szállított a reaktorhoz.

Izrael már 1967-ben, a hatnapos háborúban rendelkezett atomfegyverrel, de akkor nem merült fel a használat lehetősége. Néhány évvel később azonban, 1973-ban, a Jom-Kippur háborúban már igen. A német sajtó értesülései szerint mikor az izraeli hadsereg vsztésre állt mintegy tucatnyi atombombát készítettek fel bevetésre a légierő Hirbat-Szakkarai bázisán, ám az Egyesült Államok közbelépésének hatására végül nem vetették be őket.

Olmert keddi elszólása fenyegetésként is értelmezhető. Izrael jelenleg legalább 150 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, valamint az ezek célbajuttatásához szükséges eszközökkel is. A térségben az iraki és a palesztin helyzet rendezetlensége, illetve a lassan válságba csúszó Libanon miatt, egy kiterjedt háborúvá szélesedő konfliktus sosem kizárható. Egy ilyen háborúban pedig többé nem lehet kizárni a nukleáris fegyverek használatát sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!