Hírek

2006.12.30. 08:09

Euroszilveszter: A nagy durranás

Január elsejével Románia csatlakozik az Európai Unióhoz. A szomszéd országban hetek, hónapok óta folynak az előkészületek, és valamennyi nagyobb városban előrukkolnak valamilyen különleges programmal a szervezők.

T. Benedek László, Kolozsvár

A legnagyobb felhajtásra a jelek szerint az erdélyi megyékben kerül sor, ott is elsősorban a magyar határ menti nagyvárosokban: tűzijátékok, fergeteges koncertek és utcabálok teszik emlékezetessé a napot. Nagyváradon többek között a Republic együttes koncertezik, majd január elsején élőláncot alkotnak az emberek a városházától az országhatárig terjedő 12 kilométeres szakaszon.

A városvezetés kezdetben arra gondolt, Debrecenig szervez élőláncot, ám erről végül letettek, amikor kiderült: a megvalósításhoz 75 ezer emberre volna szükség. Aradon a testvérváros Békéscsaba által ajándékozott EU-zászlót húzzák fel, a Modern Talking koncertjét követően.

Szatmárnémetiben szintén több koncertet tartanak majd, a fő attrakciónak mégis a tízezer eurós lézershow és a 16 ezer eurós tűzijáték ígérkezik. Egyetlen óriási előadóteremmé alakul át Temesvár központja is, az ünnepség az opera Denevér című előadásával kezdődik, amelyet óriás kivetítőkön lehet majd követni.

Nagyszeben nemcsak a csatlakozást ünnepli szilveszterkor, hanem azt is, hogy 2007-ben – Luxemburggal együtt – Európa Kulturális Fővárosa lesz. A szász hagyományaira büszke város főterén többek között Chris Norman és Smokie tart koncertet, a tűzijátékokat egyszerre négy helyszínről lövik majd fel, a kulturális fővárossá válás január elsejei nyitógáláját pedig az a cég rendezte, amelyik az athéni olimpiai játékok ünnepi műsorát is létrehozta. Az ünnepségre többek között valamennyi európai ország kulturális miniszterét meghívták.

De nem adja alább a Székelyföld sem. Igaz, a csíkszeredaiak szerényebb ünneplésre számíthatnak, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön viszont megadják a módját a csatlakozásnak. Vásárhelyen többek között az Erdélyben rendkívül népszerű magyar Zanzibár és a román Trupa Veche együttes koncertezik, Sepsiszentgyörgyön pedig több ezer léggömböt eresztenek a magasba.

A háromszéki városban a szilveszteri nap attrakciója – a tűzijátékon és koncerteken kívül – az utolsó, hagyományos módon “elkövetett” disznóvágás lesz a sepsiszentgyörgyi városközpontban. Mint ismeretes, a disznóvágást állatbaráti és -egészségügyi szempontokra hivatkozva csak szigorú szabályok betartásával engedélyezi az EU.


Egy órával hamarabb csatlakoznak

Romániában némi fejtörést okozott, hogy pontosan mikor is kellene ünnepelni az uniós csatlakozást, mivel az időeltolódás miatt az ország egy órával “előtte jár” Európa nagy részének, Londonhoz képest pedig már két óra a különbség. A képviselőházban még azt is felvetették, a csatlakozás tiszteletére el kellene tolni egy órával a romániai időszámítást, az ötletet végül a bonyolult megvalósításra hivatkozva ejtették. Mivel az országhatárokon a brüsszeli idő szerint lépnek érvénybe a csatlakozással járó módosítások, egy órát várniuk kell azoknak, akik a romániai éjfélkor próbálják személyivel átlépni a határt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!