Hírek

2006.12.02. 17:02

Felújítási program a lerongyolódott iskoláinknak

A minőségi munkát külön el kell ismerni, „jobban meg kell tisztelni” anyagi értelemben is – közölte Hiller István oktatási miniszter

Farkas Károly

A minőségi munkát külön el kell ismerni, „jobban meg kell tisztelni” anyagi értelemben is – közölte Hiller István oktatási miniszter, a Pedagógusok Szakszervezete által rendezett kongresszuson, Budapesten. A szocialista politikus ugyan számokat nem említett, de béremelést ígért a pedagógusoknak, valamint kiemelte, hogy 2007-ben 17 milliárd forintot fordítanak majd a pedagógusok átképzésére.

Hiller szerint ahol lehetséges, meg kell maradnia a kisiskolák alsótagozatának. Szükséges ugyanakkor a kistérségi társulások fejlesztése is. Az oktatási tárca vezetője szólt arról is, hogy 2007 őszétől iskolafelújítási program indul, s a regionális operatív programban 135-150 milliárd forint áll rendelkezésre e célra. „A források lehívásának üteme tőlünk függ” – mondta a miniszter. „Rongyos iskolákkal léptünk be az Európai Unióba, Magyarországon 35 éve nem volt iskolafelújítási program” – tette hozzá.

„A közoktatásban a reformnak hazudott pénzkivonás zajlik” – reagált Hiller István szavaira Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus szerint a kormány 2007-ben durván 10 milliárd forinttal kevesebbet szán az óvodákra, iskolákra mint 2006-ban. „Súlyosbítja a helyzetet, hogy 2007-től megszűntetik a kiegészítő normatívákat, melyek eddig életben tartották a kistérségek iskoláit” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

„A Pedagógusok Szakszervezete azt követeli, hogy legalább az infláció mértékével növeljék idén a közalkalmazotti bértáblát” – olvasható az érdekvédelmi tömörülés állásfoglalásában, melyet mai munkakongresszusokon fogadtak el.

A PSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a szükségintézkedések legnagyobb vesztesei a pedagógusok legyenek, mivel jövőre a közoktatás mintegy 8 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kap, mint 2006-ban. Az érdekvédők úgy vélik, hogy ezek a lépések nem indokolhatóak a gyermeklétszám csökkenésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!