Hírek

2006.12.28. 08:15

Fenyő Miklós évzárója

Fenyő Miklós hagyománytisztelő ember. Ma a szokásos módon évzáró bulit ad a Syma csarnokban. A zenész a régmúlt sikereit felelevenítő koncertjére meghívta Szulák Andreát és a Hungária egykori dobosát, Szikora Róbertet is.

Europress-összeállítás

Az évzáró bulikat ide s tova tíz esztendeje „rendezi” meg a rock & roll műfaj megszállottja, aki gazdag pályája során kis ideig még rappelt is, sőt, amikor a Thomas Anders és Dieter Bohlen vezette Modern Talking a csúcsra ért, Bodnár Attila társaságában – a német duót követve – ő maga is szintetizátor alapú popra váltott. A kilencvenes évek közepére azonban Fenyő is belátta, hol a helye a zenei palettán. A Hungária frontembere azóta nem is vállalkozik zenei kiruccanásokra. Megmaradt főjampinak, akivel közösen lépnek színre a Jampi Angyalok. Ez a tánckar egy évtizede kitart már mellette, nekik is köszönhető, hogy tíz éve borítékolhatóan teltházasak a muzsikus évzárói. 

„Fenyő nélkül nincs karácsony” – vallja büszkén a jövőre 60 éves énekes-zongorista. Persze nem titkolja, hogy ezeket a koncerteken egyszersmind előszilveszteri partiknak is szánja. Az emelkedett hangulat mellett tehát a vidám, kicsit csiricsáré stílus is fontos alkotóeleme, jellemzője a hagyományos Fenyő-ünnepeknek. No meg az olyan jampi-ópuszok, mint a Hotel Menthol, a Csókkirály vagy a Multimilliomos jazzdobos. De hogy milyen is egy vérbeli jampi? Fenyő amondó: már-már kortalan, hiszen aki ezt a zenét játssza, erőre kap, a rock & roll ugyanis úgy hat, mint a vitamin.

A Hungária frontembere idén tagadhatatlanul jó formában van. Nyáron ugye a szintén hagyományosnak mondható margitszigeti koncerten „tarolt”, s volt egy színházi bemutatója az Aranycsapattal. Emellett a Megasztárba is elvárták. A pop-rock tehetségkutatón az ő dalait énekelték a zenészpalánták. Sőt, egy-egy nóta betanításában is közreműködött. Emellett az Artisjus életműdíját is átvehette. A mérleg azonban akkor leng ki igazán, ha az elmúlt 36 évet „tesszük” rá. E szerint Fenyő  eleddig 27 albumot készített, továbbá három pártfogoltjának - Szandi neve ugye sosem maradhat ki egy róla szóló összeállításból - összesen 7 albumán vállalt menedzseri feladatot.

Fenyő Miklós

1947. március 12-én, Budapesten született
1956-1959 között New Yorkban élnek családjával, de 1962-ben már Budapesten alapít zenekart (Sztár).
1967-ben születik a Hungária együttes.
1980-ban az E-klubban lép először színre a „Nagy” Hungária.
1984-ben megjelenik Fenyő szólólemeze, Jól nézünk, MIKI címmel.
1986-ban megalapítja a Modern Hungáriát.
1988-tól menedzseli a Step zenekart, majd 1994-ig Szandit.
1998-ban az Operett Színházban mutatják be musicaljét, a Hotel Mentholt. 2001-ben ezt a Made in Hungéria követi, majd idén az Arancsapat a József Attila Színházban.
Díjak: Táncfesztivál nagydíja (1981), Huszka Jenő-díj (1988), Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkereszt (2004), Angyalföld díszpolgára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!