Hírek

2006.12.12. 14:19

Izrael immár beismerten atomhatalom

Ehud Olmert miniszterelnök kimondta, amiben senki nem kételkedik, és az atomfegyverrel rendelkező országok között sorolta föl Izraelt

Csák E.

Üzenet, elszólás, fenyegetés vagy beismerés? Az egész világ találgatja, hogy miként kell értelmezni az izraeli kormányfő kijelentését, amely egy német televízióban hangzott el. Egy bizonyos: Ehud Olmert miniszterelnök kimondta, amiben senki nem kételkedik, és az atomfegyverrel rendelkező országok között sorolta föl Izraelt.

Szóvivője cáfolta, hogy a kormányfő ezzel elismerte volna azt, hogy a zsidó állam nukleáris hatalom. A hivatalos álláspont szerint Olmertet félreértették, és Izrael semmit sem változtatott eddigi politikáján, amely soha nem ismerte be nyíltan a Dimonában található atomreaktort. A jobboldali Likud egyik politikusa ugyanakkor az ügy nyomán lemondásra szólította fel a kormányfőt, a baloldali Merec párt vezetője pedig megkérdőjelezte Olmert alkalmasságát.

Az elemzők egy része úgy vélekedik, hogy aligha történt nyelvbotlás: a kormányfő szándékosan jelezte, hogy országának van nukleáris fegyvere, hiszen a minap Robert Gates amerikai honvédelmi miniszter is az atomhatalmak körében említette meg Izraelt. 

Külföldi szakértők úgy vélik, hogy Izrael akár kétszáz, nagy hatótávolságú rakétára felszerelhető nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!