Hírek

2006.12.03. 11:09

Nincs mese, a parkolásért fizetni kell

Alaposan felboríthatja a parkolótársaságok jelenlegi gyakorlatát a parlamentnek benyújtott SZDSZ-es törvénymódosítási javaslat

Vég Márton

Alaposan felboríthatja a parkolótársaságok jelenlegi gyakorlatát az a parlamentnek benyújtott SZDSZ-es törvénymódosítási javaslat, amely a mostaninál jóval szűkebb korlátok közé szorítaná vissza a budapesti autósok által nem kimondottan kedvelt parkolási cégek behajtási lehetőségét.

A kormány által is támogatott, némileg népszerűségvadász kezdeményezés lényege ugyanis abban áll, hogy a pótdíjfizetési ügyek 5 év helyett 1 év alatt évülnének el és késedelmi kamatot nem követelhetnének a „mikulás csomagok” osztogatói. Ez a radikális csökkentés minden bizonnyal arra kényszeríti majd a parkolási cégeket, hogy változtassanak azon szokásukon, miszerint csak akkor küldenek fizetési felszólítást a kuncsaftnak, ha annak legalább 3-4 ügye felhalmozódott. Ennyi kihágást pedig csak a notórius szabálysértők képesek összegyűjteni egy év alatt.

„A közterületi parkolás díjának megfizetésével összefüggő visszásságok nap mint nap számos polgár idegeit borzolják. Több évvel korábbi után követelnek rajta pótdíjat, noha egy parkolási cédulát ennyi ideig nyilvánvalóan senki nem őriz meg” – indokolta javaslatát Hankó Faragó Miklós.

A liberális politikus hozzátette, hogyha valaki nem fizeti meg a parkolási díjat, akkor a felszólítást 60 napon belül meg kell, hogy kapja, különben az összegnek – kerületenként változó, de mindenképpen ezres nagyságrend – búcsút mondhat a parkolótársaság, mivel ez a határidő jogvesztő lenne. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az autósok régi bűneit automatikusan megbocsátanák és törölnék, hiszen a módosítások visszamenőleg nem hatályosak, azaz amíg a parlament nem dönt, illetve amíg az új szabályok nem érvényesek, addig a cégek továbbra is öt évre visszamenőleg bármikor, kamatostul állhatnak elő igényeikkel.

„Maximálisan támogatjuk a javaslatot, arra számítunk, hogy erősíteni fogja az autósok körében a jogkövetést” – mondta Lónyai Tamás. A Centrum Parkolórendszer Kft. (a vállalkozás négy budai, és három pesti, belvárosi kerületben szedi a pénzt) kereskedelmi és kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy a múltban feltornyosult ügyek aktáit még időről időre leporolják, de az újkeletű esetekben már maguktól is tartották a hatvan napos felszólítási határidőt.

 Lónyai a kamatkövetelési joguk eltörlése ellen sem lázadt fel, de hangsúlyozta, hogy a módosítás hatályba lépéséig a jelenlegi törvényi feltételek mellett folytatják a követelések behajtását. Tehát nem kizárt, hogy a könnyítések előtt gyorsított eljárásba kezdenek a parkolási cégek és a pótdíjfizetési csekkeket azonnal postázni fogják az ügyfeleknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!