Hírek

2006.12.20. 17:05

Nők tízezreit mentheti meg a vakcina

Három lányt és egy kisfiút oltottak be elsőként Magyarországon egy olyan vakcinával, amely védettséget ad a méhnyakrák ellen. Ők már nem kaphatják el azt a vírust, amely az egyik leghalálosabb daganatfajtát okozza.

Bánky Bea

„Nagyon örülök a szurinak, mert tudom, hogy védettséget ad egy halálos betegséggel szemben” – mondja a tizenhat éves Kovács Kinga, miközben egy kis vattapamacsot szorít a vállára. Egészségügyben dolgozó édesanyjának köszönheti, hogy tegnap reggel hazánkban elsőként megkapta a méhnyakrák elleni vakcinát.

Nem kellett hosszasan unszolni, mivel korábban már beszélgettek mamájával arról a kórról, amely a magyar nők körében a második leghalálosabb daganatos betegség. A tudományos világot is ámulatba ejtő szerrel a világon eddig 22 ezer embert oltottak be. A humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina tegnap óta nálunk is hozzáférhető: gyermekorvos, nőgyógyász és háziorvos is felírhatja pácienseinek. A készítménnyel – amelyet itthon december 1-én törzskönyveztek – Kingán kívül egy 11 éves kislányt, egy fiatal nőt és egy kisfiút is beoltottak tegnap.

„Az orvostudomány történetében egészen egyedülálló, hogy egy rákfajtát védőoltással meg tudunk előzni” – mondta lapunknak Dr. Hernádi Zoltán onkológus, a Debreceni Orvostudományi Egyetem professzora, aki csak szuperlatívuszokban beszél a gyógyszerről.

Magyarországon évente 1100 nőt értesít nőgyógyásza: méhnyakrákot állapított meg nála. Ennél is riasztóbb, hogy évente mintegy 550-600 nő hal meg a betegségben. A méhnyakrákos nők 99,7 százalékának szervezetében megtalálható a HPV.

„Elsősorban a 9-15, illetve a 16-26 éves fiatal lányokat és nőket kellene beoltani, de a gyógyszer egészen az aktív szexuális élet végéig adható” – mondta Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság titkára, aki beadta az első oltásokat. Hozzátette: minden ötödik ember találkozott már a vírussal, és mivel a védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha ez még nem történt meg, ajánlatos mielőbb megszerezni a védettséget.

Ugyanakkor a hatékonyság akkor is 90 százalékos, ha a vírust már ismeri szervezetünk védekezőrendszere. A vakcina a méhnyakrákos megbetegedések 70 százaléka ellen védelmet nyújt. Az Európai Gyógyszer Regisztrációs Bizottság a vakcina tesztelése után megállapította: a védőoltást kapott 8487 nő egyikénél sem alakult ki még a rák előállapota sem, miközben a placebóval kezelt 8460 nő között 53 esetben történtek elváltozások.

„A fiúkat is meg kell óvni a vírustól, ugyanis náluk nem okoz rosszindulatú megbetegedéseket, de a fertőzést továbbadhatják szexuális partnereiknek” – magyarázta Szőnyi György, miért adták be a vakcinát egy kisfiúnak is, akinél nyilvánvaló okokból soha nem alakulhat ki méhnyakrák.

„A forgalmazó már beadta kérelmét, így a HPV elleni vakcina támogatotti körbe való befogadása folyamatban van, döntés 180 nap múlva várható” – mondta Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője. A teljes védettséget biztosító, egy éven belül három egymást követő védőoltás jelenleg mintegy 90 ezer forintba kerül.

Méhnyakrák Európában és nálunk

Európában a méhnyakrák a rákos halálozások második leggyakoribb oka (az emlőrák után) a fiatal (15–44 éves) nők körében. Évente mintegy 33.500 nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és évente 15 ezer, azaz naponta 40 nő hal meg ebben a betegségben a kontinensen. Magyarország az EU-tagállamok között a második helyen áll (Litvánia mögött) a méhnyakrák gyakorisága és az ebből eredő halálozás tekintetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!