Hírek

2006.12.12. 18:25

Reform: szükséges rossz?

„Fájdalmas, de elkerülhetetlen” az egészségügy átalakítása Molnár Lajos szerint. A szakminiszter bejelentette: a kormány elkezdte tanulmányozni a több-biztosítós rendszer bevezetésének lehetőségét.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hiába lobbiztak a területileg érintett képviselők, a Sportkórházat sem sikerült felvetetni a súlyponti, azaz a kiemelt intézmények listájára – fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Elkezdi az ismerkedést” a kormány a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel – jelentette be kedden Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A nagy jelentőségű döntés egyelőre előkészítő-fázisban van, a szakértők most azt elemzik, kiépíthető-e Magyarországon az egészségbiztosítás piacosított formája.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa szerint az egészségügy jelenlegi helyzetéből egyenes út vezet a több biztosítós modell felé. Több ellenzéki képviselő is szóvá tette hétfőn a Parlamentben, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet az első lépés ezen az ösvényen. Korábban úgy tűnt, azért halogatja a szaktárca a biztosítási rendszerről szóló döntés beterjesztését, mert ebben a kérdésben nézetkülönbség van a két koalíciós párt között – azaz ha Molnár nem fogadja el a párt javaslatait, az MSZP nem szavazza meg a törvénytervezeteket. Erre kedden úgy reagált a szaktárca vezetője: a képviselőket is meg kell győzni az egészségügyi reform fontosságáról, vagyis arról, hogy „nem lehet a múmiába pacemakert ültetni”. A kórházi rendszer országos méretű átalakításával kapcsolatban pedig határozottan kijelentette: biztos benne, hogy azt is megszavazzák a képviselők, hiszen ez a lépés teszi lehetővé, hogy a gyógyintézmények néhány éven belül európai színvonalúakká váljanak – erről még idén, az utolsó parlamenti héten döntenek a honatyák. A szaktárca az idén beterjesztett reformtörvények közül talán nem véletlenül hagyta utoljára a kórházak karcsúsításáról szóló javaslatot: a reform legfontosabb elemét ugyanis néhol felülírhatják az egyéni érdekek.

Egyenlőre úgy tűnik, a nemrég 39 érintett intézményre bővülő, súlyponti kórházakat tartalmazó lista nem dagad tovább. Sem a Sportkórházat, sem más megmenteni kívánt intézményt nem sikerült a lobbizó képviselőknek „felkönyörögniük” a listára. A többi, mintegy 120 kórház sorsa tavasszal, regionális szinten dől el. Akadnak olyan országos intézetek, amelyeknek a bizonytalannál is bizonytalanabb a helyzetük. Ilyen az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK), ahol az osztályok megmentéséért vasárnap élőlánccal tiltakoztak a betegek és az intézmény dolgozói. Egyébként a fővárosi, Szabolcs utcai kórházban éppen tegnap adták át az ország legmodernebb digitális mammográfiai készülékét, amellyel bizonyos típusú mellrákos megbetegedések hamarabb felismerhetők – ezzel lényegében olyan intézménybe került az ország legmodernebb ilyen típusú műszere, melyet amúgy közeljövőbeli megszüntetésre ítéltek.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa szerint „ingatlanbiznisz” kezdődött és folyik óriási ütemben az egészségügyben, az új tőketulajdonosok „rászabadultak” az egészségügyi közvagyonra. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere példaként éppen a Szabolcs utcai kórházat említette, amelynek területét szerinte a kormányzati negyed kialakítására használják majd fel. Mikola úgy véli, az Országos Idegsebészeti Intézet Amerikai úti palotája, a Pszichiátriai Intézet lipótmezei épülete, valamint a gerincsebészeti központ, a Sportkórház és a svábhegyi gyerekgyógyintézet ingatlanai is szép kilátásuk, értékes telkeik miatt kerülnek szanálásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!