Hírek

2007.02.14. 18:03

Sztájkhangulat a közszférában

Csütörtökön eldől, hogy megtartják-e a február 21-re meghirdetett egységes közszolgálati figyelmeztető sztrájkot

Vég M.

Csütörtökön eldől, hogy megtartják-e a február 21-re meghirdetett egységes közszolgálati figyelmeztető sztrájkot: csütörtök délelőtt lesz ugyanis az újabb tárgyalási forduló az öt szakszervezet által létrehozott sztrájkbizottság és a kormány között. Kérdés, hogy a kormányzat béremelési javaslata eléri-e majd az Országos Érdekegyeztető Tanácson a versenyszférának kiharcolt 5,5-8 százalékos sáv köztes értékét – 6,75 százalékot –; ebben az esetben eltekintenek a kétórás munkabeszüntetéstől.

„Ez már az utolsó utáni pillanat. Bízunk abban, hogy a kormány előveszi a bölcsebbik eszét, és olyan ajánlatot tesz, amelyet alá lehet írni” – mondta lapunknak Kerpen Gábor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke hozzátette: ha 15-én sem születik megállapodás, akkor a szakszervezetek már nem lesznek abban a helyzetben, hogy lemondják a jövő szerdára tervezett országos sztrájkot.

Az álláspontok azonban jelenleg nagyon távol állnak egymástól, hiszen a kabinet hétfői ajánlatát, mely szerint a 2008. januárjában esedékes 13. havi fizetés felét már idén júliustól megkapnák havi részletekben a közszolgálati dolgozók, egységesen elutasították. „Ez nem jelent többet, mint ha valaki a csökkentett kenyéradag egy darabját korábban kapná meg” – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!