Hírek

2007.03.19. 07:03

Az asszonykórus atyja

Gyerekként pornóverseket írt, most könyvet jelentet meg a veresegyházi asszonykórusról. Janicsák István a magyar popzene különös figurája.

Csontos Tibor

Általános iskolásként még "csak" pornóverseket írt, újabban regénnyel próbálkozik a magyar popzene különlegesnek mondható figurája, Janicsák István. A nyolcvanas években dobta be magát a köztudatba, amikor szövegíróként és énekesként is bedolgozta magát a Zizi Labor együttesbe. Nagy slágerüket, a Faképnél történő hagyást egy ország dúdolta akkoriban. A zenekar jól képzett vendéglátóipari zenészekből jött össze, hozzájuk társult Janicsák.

A Zizi Labos lassan kimúlt, de Janicsák nem kívánt csak úgy, máról-holnapra kiesni a popiparból, ezért kolosszális ötlettel becserkészte a műfajba a veresegyházi asszonykórust. A nagy közös produkciójuk a Honky talk woman című Rolling Stones-dal népiesítése és asszonykórusra való fazonigazítása volt egy jól sikerült szántóföldi videóklippel. Nem véletlen, hogy amikor a Queen 1986-ban Budapesten járt, a Népstadion-beli koncertjük előtt őket választották hangulatfelelősnek.

Janicsák énekelte a magyar szöveggel ellátott nótát, az asszonyok pedig népviseletben illegtek-billegtek szenzációsan a koreográfiához. Janicsák a veresegyházi asszonykórusról szóló könyvében ezeket a pillanatokat is felidézi, mégpedig a kórus egyik tagjának, Juli néninek a szemszögéből. Juli néni egyike azoknak, akik máig a kórusban énekelnek, s mondhatni, befutott, hiszen már különböző reklámokba is felkérték szereplésre. Íme, Janicsák István, a sztárcsináló. A mai veresegyházi asszonykórusban már csak ketten vannak a húsz évvel ezelőtti társulatból, egyikük éppen Juli néni. Ma már nincs köze a Zizi Laborhoz, melyet énekesként Bálint Antónia, a magyar szórakoztató média mindenese visz tovább.

Janicsák István

Született: 1953. október 19., Gyál

Foglalkozása: előadóművész és üzletember

Együttesei: Zizi Labor

Írói munkássága: Macskazenekar, Titokzatos bolygó

Janicsák István időközben Macskazenekar címmel gyermekeknek szóló verseskönyvet írt, az egyik színház bemutatta a Titokzatos bolygó című mesejátékát is, amely egyfajta sci-fi színdarab, és gyermekműsorokkal járta az országot. Jónéhány éve producerként keresi kenyerét, és létrehozott egy művészfilmekhez szinkront gyártó céget is, televíziós vetélkedőkben tűnt fel vendégként. Miután a Zizi Laborról már jelent meg könyv, mostanában a veresegyházi asszonykórusról szóló könyvén dolgozik. Várható, ha elkészül, ismét nagyot dob és színre viszi az asszonyokat. Nem véletlen, hogy a könyv megjelenését lemezzel is szeretné majd megtámogatni. Egyébként is a retro a divat, és Janicsák István, valamint oldalbordája, a veresegyházi asszonykórus ebből sem maradhat ki.

Foglalkozása: előadóművész és üzletember

Együttesei: Zizi Labor

Írói munkássága: Macskazenekar, Titokzatos bolygó -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!