Hírek

2007.03.26. 06:04

Drágább lesz a kenyérnél a burgonya?

Úgy tudni, hamarosan megduplázódik a hazai burgonya ára. Ez azt jelentené, hogy drágább lesz egy kiló krumpli, mint egy vekni fehér kenyér.

Király László – Miklay Jenő

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Mindig az a drága, amiből hiány van. Egy hét múlva kiderül, hogy megkétszereződik-e a krumpli ára.
[/caption]– Már látható, hogy a hazai készletek várhatóan egy hónappal korábban, április végére elfogynak. A hiányzó krumplit importból kell fedezni. Mivel külföldön is kevés termett belőle, az ára másfél-két euróra szökött, ezért nálunk is jelentősen drágulhat – jelezte Szentirmay András, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke az elmúlt héten.

A hazai kiskereskedelemben 160-180, csomagolva 200 forint körül mozog kilója. Termelői ára több mint 80 százalékkal emelkedett a tavalyi év első hónapjához viszonyítva. A kedvezőtlen időjárás miatt az eddigi 550-600 ezer tonna helyett csak mintegy 450 ezer tonnát takarítottak be tavaly Magyarországon. A gumóhiány oka emellett a termőterület évi mintegy 7-10 százalékos csökkenése is. A nyolc évvel ezelőtti, 57 ezer hektár helyett már csak 21 ezer hektáron termelnek burgonyát.

Tavaly ősszel a szárazság miatt a konkurens uniós államokban is kisebb hozamok voltak. Így a krumplijáról híres Lengyelország is nálunk vásárolt, részben a jó árfekvés miatt. Tavalyi készletei ugyanis kimerültek éppúgy, mint a német raktárkészletek. Csehországban és Szlovákiában ínség és drágaság van burgonyából. Kelet-Európa a holland túlkínálatra szorul, ám annak csaknem 200 forintos nagybani ára számunkra megfizethetetlen.

– A hazai krumplitermést bizonytalanná teszi, hogy döntően a kisüzemi vetésterületekről származik. A kistermesztők zöme nem tervez vele hosszú távon. Folyton korrigálják a vetésterületet: ha egyik évben jó árat kapnak érte, utána még többet vetnek, ami miatt a piaci árak leesnek.

Ez történt 2004–2005-ben, amikor 20-30 forint volt az étkezési burgonya ára. Például Bács-Kiskun megyében a 3,5-4 ezer hektár termőfelületnek csak a harmadát műveli stabilan krumplitermesztő nagygazdaság – festett helyzetképet Farkas Zoltán, az FVM Bács-Kiskun megyei hivatalának munkatársa. A krumplival legfeljebb azok a kistermesztők számolnak tartósan – például a Nyársapát és Csemő környékiek –, akik csak a betárolható zöldségféléket tudják eladni. A vetőgumópiacon egyelőre nem lehet következtetni a termesztők szándékára. A vetőburgonya kilóját most 100-200 forint között tudják beszerezni. Farkas Zoltán úgy tudja, hogy jelenleg az UT1, UT2 minőségű szaporítóanyagból is van elegendő.

Olcsóbb élelmiszer a rizs és a tészta

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács április 11-én tartja közgyűlését. Az elnökség információi szerint a marokkói, a tunéziai és a ciprusi korai, új étkezési burgonya (Nikola) kilója 0,70–0,80 euró. A régi burgonya a hiány miatt csak 20 centtel olcsóbb. Így krumpli helyett érdemes rizst és tésztát vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!