Hírek

2007.03.06. 18:57

Érdekházasság Kijevvel

Többek között gáztározók, vízierőművek, tengeri kikötők és új határátkelőhelyek közös megépítéséről írt alá kedden megállapodást Gyurcsány Ferenc magyar és Viktor Janukovics ukrán kormányfő.

Vég Márton

[caption id="" align="alignright" width="200"] Nincs akadálya a gazdasági kapcsolatok további fejlődésének – fotó: Kallus György
[/caption]Nem beszélt a levegőbe egy hónappal ezelőtt Bársony András kijevi magyar nagykövet, amikor megígérte, idén a helyükre kerülnek a magyar-ukrán kapcsolatok. Első lépésként januárban Gyurcsány Ferenc Kárpátalján találkozott Viktor Juscsenko ukrán államfővel, majd Szilvásy György kancelláriaminiszter február 3-án Kijevben háromoldalú magyar-orosz-ukrán megállapodást írt alá a Záhony térségében megvalósuló logisztikai központ – vasúti csomópont – létrehozásáról. Kedden pedig a legmagasabb szintű hivatalos látogatásra is sor került, amelynek záró akkordjaként 2007-re vonatkozó cselekvési tervet szignálta Gyurcsány Ferenc magyar és Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök a parlamentben. A kormányfői csúcstalálkozó központi témája az energiabiztonság volt, de a baráti viszonyt a kulturális együttműködés szorosabbra fűzésével is megszilárdították.

„Ukrajna a jövőben is biztosítja a villamosenergia és a gáz hatékony és stabil Magyarországra szállítását” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök hozzátette, hogy az aláírt dokumentum értelmében magyar közreműködéssel egymilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas gáztározó épülhet Ukrajnában, míg a Felső-Tiszán 20 megawatt kapacitású vízierőművek létesülhetnek ukrán hozzájárulással. Gyurcsány külön hangsúlyozta, hogy a megállapodások alapján százmillió dolláros fejlesztési beruházások valósulhatnak meg.

„Magyarország a legnagyobb importőre az ukrán villamosenergiának. A jelenlegi árak megfelelnek a kialakult hagyományoknak, tehát nincsen szükség új szerződések megkötésére” – mondta Viktor Janukovics. Az ukrán miniszterelnök célzott arra, hogy a drágítás elmaradásának az az ára, hogy Magyarország segítse elő Ukrajna európai integrációját. Janukovics kitért arra is, hogy így nem lehet akadálya a két ország közötti, jelenleg kétmilliárd dollár összértékű éves kereskedelmi forgalom megduplázásának sem.

Az aláírt cselekvési terv rögzíti a Beregsurány-Uzsanku határátkelő fejlesztését, valamint döntés született egy új átkelőhely (Beregdaróc-Beregdéda) megnyitásáról is. InterCity üzembe állításával remény van arra, hogy a Kijev és Budapest közötti vonatút ideje a felére csökkenjen, valamint az ukrán fél lehetőségeket biztosít magyar vállalkozásoknak a tengeri kikötő-fejlesztésekben. A kulturális együttműködés keretében pedig Budapesten szobrot állítanak Tarasz Sevcsenko költő-szabadságharcosnak, Vereckén „cserébe” honfoglalási emlékművet avathatnak fel.

Janukovics útja a parlamentből a Sándor-palotába vezetett, ahol Sólyom László köztársasági elnök látta vendégül. Beszélgetésük témája azonban valószínűleg örökre rejtély marad a nyilvánosság számára, hiszen az államfő hivatalának kommunikációs osztálya annak „protokoll jellege miatt” nem adott tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!