Hírek

2007.03.19. 16:28

Harminc forintot is fizethetünk a húsvéti tojásért

Jelenleg húsz forint feletti áron kapható a piacokon a tojás, szemben a tavalyi 17-18 forinttal. Húsvét előtt tovább drágulhat az ünnepi asztal egyik fő eledele – közölte hétfőn Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára.

Z. H.

A húsvét előtti két hétben általában mintegy húsz százalékkal nő a tojás iránti kereslet. Jelenleg a tojás önköltségi ára 14 forint körül mozog darabonként, miközben a termelők csak 14,80 forintot kapnak érte. A csökkenő termelés miatt az élelmiszerboltokban ellenben akár 30 forint is lehet a tojás ára – magyarázta a szakember. Magyarországon tavaly mintegy 2,95 milliárd tojást állítottak elő, szemben a korábbi évekre jellemző 3,3 milliárd darabbal. A visszaesés az Európai Unióból érkező olcsó importtal magyarázható.

Az uniós túltermelés 2004-től a tavalyi évig tartott, a többlet jelentős része a magyar piacon jelent meg. Főként Spanyolországból érkezett – sok esetben 5 forintért – olcsó tojás. Emiatt a termelők száma 20-30 százalékkal, a tojóállomány pedig 20 százalékkal mérséklődött. A tojástermelés árbevétele tavaly mintegy 18 milliárd forint volt, holott a korábbi években a 25 milliárd forintot is elérte. A baromfiágazat árbevételének a 10-16 százaléka származik a tojásértékesítésből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!