Hírek

2007.03.25. 05:08

Jogunk van a pénzünkhöz

Olvasónkat kár érte egy elmaradt koncert miatt. A jegy sokba került. A szervező cég nem fizette vissza a pénzt, hanem valaki mást léptetett fel. A hölgy ebbe nem nyugszik bele.

Rados Virág

Ha egy elmaradt rendezvény miatt kár ér bennünket, és a felelősök nem tesznek eleget kártérítési igényünknek, bírósághoz fordulhatunk. A keresetlevélben jelezzük, mennyivel tartoznak nekünk – mondja ügyvéd szakértőnk. A bíróság írásban megkérdezi az érintettet, ez esetben a céget, valóban tartozik-e. Ha a válasz nem, de az igény jogos, a bíróság határozatot hoz, hogy a cég köteles kifizetni a kért összeget. E határozat alapján kérhetjük a végrehajtást.

Ha a cég számláján van pénz a kifizetésre, akkor azt leemelik, és a jogosult megkapja. Előfordulhat, hogy a cég nem reagál a megkeresésre. A követelést bizonyos idő elteltével így is behajtják. Patthelyzet azonban, ha a cég számláján nincsen fedezet. Pénzünk nyomát ilyenkor sajnos bottal üthetjük.

Mielőtt bírósághoz fordulunk, érdemes ügyvéd által fizetési felszólítást küldeni a szervező cégnek. Előfordulhat, hogy ettől megijednek, és peren kívül fizetnek. Potenciális „ellenfelünknek” sem feltett szándéka hosszú bírósági procedúra szereplőjévé válni. Összefoghatunk azokkal, akik velünk egy cipőben járnak, sőt, pertársaságot is alapíthatunk.

Egy elmaradt koncert ügyében, ahol sok pénz forgott kockán, rendőrségi nyomozás is indulhat. Az már büntetőjogi kérdés, hogy vádat emel-e az ügyészség. Kárigényünket polgári úton ettől függetlenül érvényesíthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!