Hírek

2007.05.31. 08:31

Az őszödi pókerparti

Mindaz, ami az őszödi beszéd körül mostanság zajlik, engem leginkább egy pókerjátszmára emlékeztet. Idegek harca, erős és gyengébb lapok, blöffök, és persze, komoly tét.

Stanga István

Ha hinni lehet a híreknek (márpedig érzésem szerint ezúttal lehet), áll a bál a szocik házatáján. Ugye, most „ünnepelhettük” az őszödi beszéd évfordulóját, amelynek kapcsán újra felvetődött a mindmáig megválaszolatlan kérdés: vajon ki szivárogtatta ki a zárt ülésen elhangzottakat? Mindez annál is érdekesebbé vált, mivel az Élet és Irodalom oknyomozó anyagából az derült ki, semmi szín alatt nem kívül kell keresni a felelőst. Az ÉS emelett megnevezett több olyan szocialista párti vezető politikust akinek – már legalábbis a lap szerint – érdekében állhatott a kormányfő beszédének nyilvánosságra kerülése. Így megemlítették Baja Ferenc, Kiss Péter, Szili Katalin, Szekeres Imre és Puch László nevét.

Nos, mindez kiverte a biztosítékot az érintetteknél. Közülük többen kikérték a gyanúsítást, s – Gyurcsány álláspontjával szemben – annak a véleményüknek adtak hangot, muszáj lenne kideríteni a valódi tettest, mert amíg ez nincs meg, örökkön megmarad a bizalmatlanság. Egyesek még azt a feltételezést is megengedték maguknak, hogy az említett írás egyenesen a miniszterelnök megrendelésére készült, hiszen abban éppen azoknak a neveit sorakoztatják föl, akikről Gyurcsány egy interjúban azt mondta, ők a párt legbefolyásosabb emberei. 

Tekintsünk most el attól a feltételezéstől, hogy az ÉS anyaga rendelésre született. Zárójelben jegyzem meg, az ilyen hülye állításnak inkbb az idegek aktuális állapotához van köze, semmint a valósághoz. A kiborulás oka pedig nem az őszödi beszédben, hanem az elmúlt időszak közvélemény-kutatási adataiban keresendő. Amiből az is következik, ha a párt nem úgy állna, ahogy áll, a kutya nem foglalkozna azzal a beszéddel, amit már mindenki kívülről fúj.

Az a tény, hogy Gyurcsány leállítatta a belső vizsgálatot, mondván, nem óhajtja megtudni, ki volt az „áruló”, első ránézésre szimpatikusnak tűnhet, de nem igazán racionális. Az az érve ugyanis, hogy a vizsgálat végigvitele elmélyítené a bizalmatlanságot, egyszerűen nem igaz. A bizalmatlanság légköre éppen azáltal teremtődik meg, hogy mindenki potenciális kiszivárogtatót gyaníthat a másikban. S hogy ettől már nem járunk messze, azt éppen a fentebb elmondottak (ki rendelte az ÉS-cikket, stb.) bizonyítják.

Különben az a meggyőződésem, Gyurcsány vagy sokkal többet tud erről az ügyről, mint amit kimond, vagy képes elhitetni, hogy többet tud. Igaz, mindig azt állítja, nem kíváncsi a kiszivárogtató személyére, de valahogy úgy teszi ezt, hogy közben az az érzésünk, mindennel tisztában van. Hogy ebben a politikai pókerjátszmában tényleg ászok vannak-e a kezében, netán csak blöfföl, egyszer majd kiderül. Neki biztosan nem sürgős a dolog, hiszen addig is ő irányítja a játékot, rá figyel, tőle tart mindenki. A tét pedig nem kicsi: hatalomról, kormányzásról, az elképzelések megvalósításáról vagy bukásáról szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!