Hírek

2007.05.12. 18:02

Eltérő javaslatok a gondokra

Gyurcsány Ferenc Pestről, Orbán Viktor Budáról üzent egymásnak, amikor szombaton saját szimpatizánsaik előtt tartottak beszédet az ország helyzetéről.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="190"] A kormányfő szerint Orbán gyáva, amikor nem érti, hogy Magyarország összehangolt változások sokaságára építhet új jövőt
[/caption]Teljesen eltérő gazdaságpolitikában látja az ország jövőjét Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. A jelenlegi és a volt miniszterelnök szombaton saját támogatóik körében fejtették ki véleményüket az ország helyzetéről és terveikről. Gyurcsány Ferenc az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának ülésén úgy fogalmazott: „a reformpolitikát ki kell szélesíteni, sokak közös ügyévé kell tenni és el kell mélyíteni”. Hozzátette, a baloldal vállalja, hogy folytatja a nemzeti progresszió legjobb hagyományaiból rá háruló feladatot: a változtatások sorozatával teremt egy igazságosabb világot. A miniszterelnök hozzátette, „ezektől a változtatásoktól a jobboldal fél, tart attól, hogy ezeken a baloldal és az ország sikeresen lesz túl, ezért sietteti a küzdelmet, radikalizálja a politikát, mert fél a holnaptól, a demokratikus megmérettetéstől”.

A jobboldal vezére gyáva, amikor nem érti, hogy Magyarország összehangolt változások sokaságára építhet egy új jövőt, mondta. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, igazságosabb és hatékonyabb működésre van szükség azokon a területeken, amelyekben az államnak közvetlen felelőssége van. Véleménye szerint a változtatásokat úgy kell véghezvinni, hogy csökkenjen a társadalmi igazságtalanság az országban, de közben Magyarország képes legyen arra, hogy együtt haladjon a világgal. Ez nagyon komoly kihívás – tette hozzá.

[caption id="" align="alignright" width="190"] Az ellenzék vezére szerint „radikális, gyilkos erővel” vissza kell szorítani a korrupciót
[/caption]„A mostani megszorításokra alapuló gazdaságpolitika helyett modern, növekedésközpontú szemléletre kell váltania Magyarországnak, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a párt Jövőnk vitasorozatának utolsó témájáról, a versenyképességről szóló konferenciáján. A pártelnök úgy fogalmazott: Magyarország gazdasági válságára a Fidesz három pontból álló világos, gyakorlatias választ tud adni, „akár már holnap reggel”. A kormányzati kiadásokat be kell fagyasztani, szinten kell tartani a közszolgáltatásokra költött pénz reálértékét és gazdasági növekedést kell produkálni. Orbán Viktor szerint ennek érdekében fel kell lépni a kormányzati pazarlás ellen, le kell állítani például a kormányzati negyed „vérlázító” beruházását, csökkenteni kell az adókat és meg kell változtatni a „szpáhi elven” működő adórendszert, minden felesleges szabályzót ki kell iktatni a gazdaságból, „radikális, gyilkos erővel” vissza kell szorítani a korrupciót.

Délután, Kiskunmajsán, a Nemzeti Fórum országos gyűlésén úgy folytatta: a piac mindenhatóságát hirdető politika nem tudja helyettesíteni a közös társadalmi felelősségvállalást, valójában kiváltságokat biztosít egy szűk csoportnak Magyarországon. A piac mindenhatóságát hirdető politika semmilyen felelősséget nem vállal, minden felelősséget az egyes emberekre hárít – mondta a Fidesz elnöke. Ugyanakkor kiemelte: a jelenlegi kormány nem vonja be az embereket a döntésekbe, nem kérdezi meg semmiről, és arra költi a beszedett pénzeket, amire tetszik neki. Nem elegendő legyőzni a politikai ellenfeleinket, egy torz eszmét, a piaci szervező elv mindenhatóságába vetett, dogmává merevedett gondolatot is le kell győznünk – mondta a Fidesz elnöke.

Újabb egyenlő szavazat a tisztújításon

Az SZDSZ áprilisi elnökválasztásához hasonlóan az első körben szavazategyenlőség született a párt budapesti tisztújításán is: az eddigi választmányi elnök Lakos Imre, valamint kihívója, Szabadai Viktor is 35-35 szavazatot kapott. A megismételt szavazáson egyvalaki „átállt”, így Szabadai az új budapesti SZDSZ elnök. Elemzők szerint a szavazás eredménye Demszky Gábor főpolgármester további erősödését jelzi a párton belül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!