Hírek

2007.05.18. 17:07

Intervenció nélkül maradhatnak a kukoricatermelő gazdálkodók

T. M.

Semmibe vették az unió tagállamai az Európai Parlament (EP) döntését, amikor nemrégiben az EU Tanácsának mezőgazdasági szakbizottságában megállapodtak a kukoricaintervenció fokozatos megszüntetéséről. Eszerint a következő két évre mennyiségi korlátozásokat léptetnének életbe, majd nulla tonnára csökkentenék az intervenciót.

A tagállamok képviselői nem várták meg az Európai Parlament erre vonatkozó jelentését. A szóban forgó dokumentum – amelyet Glattfelder Béla magyar néppárti képviselő készített – teljes egészében elutasítja az Európai Bizottságnak a kukoricaintervenció azonnali megszüntetését célzó jogszabálytervezetét.

A Bizottság tavaly ősszel határozott úgy, hogy már idén, a 2007-2008-as gazdasági évtől eltörölné a támogatott felvásárlást. Akkorra viszont már kialakult az idei vetésszerkezet, a gazdák beszerezték a vetőmagot és a  növényvédő szereket. Az intervenció azonnali eltörlése ezért sérti a jogbiztonságot és visszamenőleges hatályú szabályozásnak minősül. A jelenlegi kedvező piaci kilátások ellenére sem fogadhatjuk el a jogsértést és a hosszú távon is biztonságot nyújtó rendtartás szétverését – hangsúlyozza Glattfelder Béla.

Glattfelder jelentését a múlt hónapban nagy többséggel támogatta az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. A legújabb fejlemény, hogy az Európai Néppárt, az Európai Parlament legnagyobb frakciója a szakbizottsági döntés után úgy határozott, hogy támogatja a magyar képviselő jelentését. A magyar képviselő abban bízik, hogy az Európai Parlament jövő heti ülésén sikerül többséget szerezni a jelentéshez. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az EP határozata jogilag nem kötelező, így érdemben nem befolyásolja, csak halaszthatja a tanács döntését. A végső szót ugyanis minden esetben a tagországokat képviselő testület mondja ki. Ha a Tanács helyben hagyja a Bizottság döntését, a magyar kormány csak az Európai Bíróságon kereshet jogorvoslatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!