Hírek

2007.05.08. 09:02

Politikusok, avagy így olvasok én

Tudni akarja, mit is jelentenek valójában egy politikus mondatai? Nos, a dolog egyszerű. Nem kell hozzá más, csak egy jó adag kételkedés, meg egy sajátságos szótár.

Stanga István

Az átkosban valamennyien értettünk a sorok között való olvasáshoz. Érthetően, mert sok dolgot csak rejtve, utalások, áthallásos megállapítások révén lehetett kimondani. Manapság erre nincs szükség. Arra viszont annál inkább, hogy megtanuljuk helyesen olvasni a politikusok nyilatkozatait. Két, friss példán szeretném megmutatni, hogy – Karinthy után szabadon – „így olvasok én”.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Nap-keltében elmondta: 2007 nehéz év lesz az emberek számára, de jövőre már nem lesz rosszabb. Javulást 2009-nél korábban nem érezhetünk majd. A politikus azt is kifejette, hogy a reformok, azok rövid távon kedvezőtlen hatásai miatt számítottak a népszerűségük csökkenésére, de úgy vélik, a hosszú távon mutatkozó haszon reményében ezt az árat meg kellett fizetni. Bár – tette hozzá –, ha nem ilyen ügyetlenek, némák, ez az „ár” kisebb is lehetett volna.

Mit is jelentek valóban az elhangzott mondatok? Körülbelül azt, hogy a 2007-es évet egészen biztosan megszívjuk, míg a következőt nagy valószínűséggel. De ne csüggedjünk, jön majd 2009. Hogy annál korábban nem lesz jobb, az tuti, hogy akkor meg jobb lesz, arra megint mérget vehetünk. De nem feltétlenül azért, mert beérnek a reformok, hanem azért, mert 2010-ben újra választ az ország. Ami meg a népszerűségi mutatók mélyrepülését illeti... A „számítottunk rá” annyit tesz, hogy ekkora buktára semelyikünk sem gondolt, míg az „ügyetlenek, némák voltunk” nyilván az „elkúrtuk” kifejezést pótolta, amely – mint tudjuk – már foglalt.

Hasonló témakörben szólaltatták meg Navracsics Tibort is. A Fidesz frakcióvezetője szerint a környezetében már van olyan, aki nem csupán luxus-, vagy tartós fogyasztási cikket vesz hitelből, hanem a mindennapi fogyasztást is így fedezi. Mint mondta, Gyurcsány lemondása esetén pártjának van kész forgatókönyve, de a programakotást csak a kongresszus után kezdik meg. Konkrétumokat nem mond – tette hozzá –, mert nem akar ötleteket adni a kormányoldalnak. 

Nos, számomra ezek a kijelentések hozzávetőlegesen arról szólnak, hogy Navracsics már nagyon szeretne látni egy embert (eddig még nem látott), aki a szabad felhasználású banki hitelből (THM 15%) tejet és kiflit vesz. És persze, arról is, hogy a Fidesznek jelenleg nem hogy programja nincsen, de egy fikarcnyi ötlete se.

Meglehet, tévedek a fentebbi értelmezésekkel, de azért ennek nem túl nagy a valószínűsége. Egyébként a módszertan egyszerű. Egyrészt szükséges egy eleve kételkedő alapállás (az, hogy az elhangzottaknak pontosan az ellenkezőjére gondoljunk), másrészt egy sajátságos szótár. Utóbbiban például a „most készül” azt jelenti, „még nincs, de lehet, hogy nem is lesz”, a „nem kizárt” negatív dolgok előrejelzésekor egyenlő a biztossal (nem kizárt, hogy megint nehéz évünk lesz=készüljünk a legrosszabbra), a „nem akarok a részletekbe belemenni” pedig a „fogalmam sincs az egészről” szinonímája. 

Természetesen még hosszasan lehetne sorolni a példákat, de fölösleges, hiszen úgyis mindenki érti, miről van szó. Mellesleg, ha így olvasunk, így nézünk tévét vagy hallgatunk rádiót, valamelyest tájákozottabbak leszünk. De hogy vidámabbak is, arra nem esküdnék meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!