Hírek

2007.05.02. 14:30

Vádat emelnek Malina Hedvig ellen

Hamis tanúzás gyanúja miatt napokon belül vádat emelnek Malina Hedvig ellen - jelezte szerdán Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze.

BAMA

Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemista tavaly augusztusban véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantin Egyetem magyar tanszékére és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert a mobiltelefonján magyarul beszélt. Az ügy nemzetközi felháborodás keltett, a magyar-szlovák viszony lehűlését vonta maga után. A szlovák rendőrség megállapítása szerint a lány csak kitalálta, hogy megverték.

A Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilapnak nyilatkozó Trnka megerősítette: az illetékes kerületi ügyésztől származó hivatalos értesülése szerint a Malina Hedvig ügyvédjének ügyészségi panasza nyomán lefolytatott nyomozás, az összehasonlító szakértői vizsgálatokra alapozott bizonyítási eljárás befejeződött, ezért azt feltételezi, hogy a "Malina Hedvig elleni vádemelés a legközelebbi napokban megtörténik."

A lap még hétfőn tájékozódott Malina Hedvig ügyvédjénél, Roman Kvasnicánál, akinek a nyomozás eredményeiről még nem volt tudomása, de mint mondta: kitart az eredeti álláspontja mellett, miszerint Malina Hedviget megtámadták. Ezzel szemben "azonban a rendőrség és az ügyészég azt állítja, hogy a magyar nemzetiségű diáklány a támadást kitalálta" - így a lap.

A nyitrai magyar egyetemista ügyében lefolyt első nyomozás megállapításait, a sértett állításait cáfolni hivatott információkat annakidején maga Robert Fico kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be. Ezek szerint a kérdéses napon a lány senkivel nem beszélt telefonon és az írásszakértői vizsgálat is azt állapította meg, hogy a blúzán talált magyarellenes felirat Malina Hedvig kézírása.

A további hasonló megállapításokat bejelentő belügyminiszter akkori szavai szerint: "Kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg, s ezt számos bizonyíték támasztja alá." Mindezek alapján az ismeretlen személyek ellen indított nyomozást tavaly szeptemberben lezárták.

Szerdán megjelent írásában a Hospodárské Noviny így fogalmaz: "Az ügynek diplomáciai vonzatai is voltak, mi több, Magyarország azért lobbizott, hogy az Európai Parlamentben nyissanak vitát a területünkön történő nemzetiségi incidensekről. Robert Fico kormányfő, a Smer-SD (Irány - Szociáldemokrácia) elnöke az ügyben még az Európai Bizottság elnökénél, José Manuel Barrosónál is személyesen kényszerült magyarázkodni."

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!