Hírek

2007.06.04. 17:11

Egy sóskás fagyit kérek!

„Leettem magam céklás fagyival. Mosóporos véletlenül nincs?” A kérdés Szily Nóra ajkáról röppent el tegnap délután az Év Fagylaltja cukrászati versenyen. Felvetése alig keltett derültséget. Hiszen ahol sóskaízű fagylalt van, ott minden elképzelhető.

BAMA

Ha egy cukrászatban megőrülnek, annak hamar híre megy. Ennek köszönhetően hosszú sorok kígyóztak tegnap a budapesti Zila Kávéház, illetve Krisztina Cukrászda pultjai előtt, ahol egész nap ingyen mérték a fagylaltot.

No persze ne tessenek valami nagy adagokra gondolni: kicsike, ízléses tálkákban kínálták a jeges finomságot, ám mindenki annyiszor állt sorba, ahányszor csak akart, sőt: maguk a hideg ínyencségek készítői tukmálták az érdeklődőkre a különböző ízeket. Ha pedig valaki a potyázás lehetőségén kívül egyéb információk befogadására is nyitott volt, hamar megtudhatta, hogy a kivételes nyalakodási lehetőség a tizedik alkalommal megrendezett országos fagylaltkészítő versenynek köszönhető.

Párducmintás fagylalt ugyanúgy akadt itt, mint tokaji aszúból készült, de nagy sikert aratott a fütyülős mézes is, amely a nevéből kikövetkeztethetően jófajta barackpálinkáig tudta visszavezetni a pedigréjét. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke szerint ráfér az imázsjavítás a magyar fagyira: amióta ugyanis a piacot elárasztották a különböző multicégek jégkrémjei,

Magyar találmány a chilis csokifagyi is

Szerencsére azért még élnek a híres magyar cukrászhagyományok, sőt: külföldön is hódítanak. Bizonyítja ezt a Vári Cukrászda sikere, amelynek csapata Riminiben a fagylaltos Világkupán negyedik helyezést ért el. Legnagyobb sikerük mégsem ez, hanem a chilis csokifagyi feltalálása. „Még 2004-ben gondolkodtunk egy igazi erős csokoládéíz létrehozásán – mesélte Pintérné Vári Kinga. – Az aztékok adták az ötletet, hogy e két, látszólag összeférhetetlen aromát házasítsuk. Azóta meglepve tapasztaljuk, hogy a chilis csoki az egész világot meghódította. Valószínűleg az olaszok lesték el tőlünk. Bár fagylaltban ők a divat diktálói, azért figyelnek minket, magyarokat is. Ennél nagyobb elismerés pedig szerintem nem kell.”

a kézműves termékek csak a minőségben tudják felvenni velük a versenyt. „A mostani verseny célja is az, hogy újdonságok kitalálására serkentsük a magyar cukrászokat, s egyúttal megmutassuk, hogy a pálcikás jégkrémekkel ellentétben a valódi kézműves fagylalt kínálata szinte kimeríthetetlen – mondta. – Fagylaltot készíteni ugyanis szinte mindenből lehet. Tavaly például a lecsós fagyi volt a sláger. Bár néhány szakmabeli erősen háborgott a szeletelt paprikával és kolbásszal díszített kreáció miatt, a műfajban irányadó olaszoknak ízlett...”

Közben e sorok írója megkóstolta a sóskás és biocéklás versenyművet, s bár az utóbbi mellől néhányan hiányolták az elmaradhatatlan rántott húst, a savanykásan pikáns íz kellemes benyomást keltett. Igaz, ahhoz még nagy fantázia kell, hogy mindezt a hagyományos citrom-csoki-vanília konzervatív szentháromsága mellé odaképzeljük... Ám amikor ezt az ugyancsak zsűriző Benke Laci bácsinak is megemlítjük, csak legyint: „Az a baj, hogy nálunk a fagylalt fogyasztásának nincs megfelelő kultúrája. Évente átlagosan 3-4 kilót eszünk fejenként, miközben a németek 15-20, az amerikaiak pedig 35-40 kilót nyalnak el. És ebben már a jégkrémek is benne vannak! Amíg nálunk ilyen kevés mennyiség fogy, addig nagy kísérletező kedvet sem várhatunk a fogyasztóktól.”

Az idén a szabadon választott ízek mellett a kötelező versenymunka a mogyorófagyi volt. Ám ez nem jelent egyenízt, mivel Szépréti László cukrászmester szerint minden kézműves fagylalt más és más – köszönhetően a egyedi alapanyagoknak. Ráadásul az iparkamara alelnöke szerint ez csak az egyik előny.

„A nagyüzemi eljárással gyártott jégkrém és a kézműves fagylalt között ég és föld a különbség – mondta – Míg a multik egyendobozaiban alig van értékes tápanyag, a „hagyományos” fagylalt az eredeti összetevőknek köszönhetően bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban. Még vegyésznek sem kell lenni, hogy észrevegyük a különbséget. Elég, ha hagyjuk mindkettőt elolvadni. A fagylalt mennyisége alig változik, míg a levegővel dúsított jégkrém dobozának alján alig marad valamicske lé. Hasonló ismérvek alapján szűrhetjük ki a porból készített egyenfagylaltokat is: amelyek túl habosak, azokhoz biztosan adtak valamilyen térfogatnövelőt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!