Hírek

2007.06.21. 05:50

Kafetéria kerete van a barátomnak, nekem miért nincs?

Olvasónk meglepődve látja, hogy barátja a havi fiozetésén felül évi több százezer forint értékben különböző juttatásokat kep a munkahelyén. Mi is az a kafetéria?

Rados Virág

Újabb keletű szemlélet, hogy a munkáltató a munkavállaló számos igényét a munkabéren kívüli juttatások rendszerével elégítse ki. Ez  a kafetéria keret, amely egyfajta kompenzációs csomag a munkabér mellé.

Egyszerűbben megfogalmazva: lehet, hogy valakinek egy bizonyos összeg csak a havi fizetése, de ezen felül (a munkabérének megfelelő arányban) igénybe vehet bizonyos juttatásokat. Így má sokkal elégedettebb lesz.

A keretként meghatározott pénzösszeget elosztva szánhatja ezt a juttatást a dolgozó egészségpénztári szolgáltatásokra, igénybe veheti lakáscélú támogatásként, költheti üdülésre (üdülési csekk formájában), kulturális támogatásra (kultúrajegy-utalványok), otthoni internet-támogatásra, utazási kompenzációra (MÁV-, BKV-bérlet), étkezési jegyre stb. A munkáltató döntésétől függ, mi kerül a kafetéria-csomagba. (Van, ahol az étkezési utalvány a része, máshol ez külön juttatás, és akadnak helyek, ahol ilyesmi egyáltalán nincsen). Sőt, akad munkahely, ahol kérheti készpénzben is a munkáltató a béren kívüli juttatást. Csak azután adóznia kell.

A kafetériacsomag lényeges eleme az egészségpénztár, amelybe sokan kérték a törvényben meghatározott maximális összeget. Számosan olyanok, akik sportolási célokra szánták ezt. Nemrég felháborodást keltett, hogy az egészségpénztárból több szolgáltatást adómentesből adókötelessé nyilvánítottak. Köztük van a sportolás is, amellyel kapcsolatosan a napokban döntött a Parlament. Eszerint a sporttevékenység és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások július 1-jétől ismét adómentesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!