Hírek

2007.06.11. 04:38

Meg akarom ismerni a jogaimat, mit kell tennem?

Olvasónknak, mint mindenkinek, több olyan hivatalos ügye volt már, amelyhez elkeltek a jogi ismeretek. Arra gondolt, a mostaninál tájékozódni fog. Hová forduljon?

Rados Virág

A minennapi élethez szükséges jogi ismeretek oktatása nálunk sajnos még gyerekcipőben jár – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Üdvös volna, ha az emberek minél fiatalabban képbe kerülnének olyan témákban, mint az öröklés, a szerződések, az adózás, az illetékfizetés, az építkezés stb. Ha ezeket akár már általános iskolában (a korosztálynak megfelelő szinten) oktatnák, több öntudatos állampolgára lenne az országnak.

Itt van például a munkajog. Sokan törvénytelen sérelmet szenvedünk el (elbocsátanak, és nem indokolják meg, nem fizetnek végkielégítést, ingyen túlóráztatnak, stb.) Néha még tudjuk is, hogy a munkáltatónak ezt nem volt joga megtenni, mégsem csapunk az asztalra. Inkább eloldalgunk, gondolván, hogy ha kinyitjuk a szánkat, kirúgnak bennünket.

Holott például a munkaügyi bíróság rendkívüli módon munkavállaló-párti.
A mai információs társadalomban jogszabályokról tájékozódni nem ördöngösség. Ott van az internet (akinek otthon nincs, annak az internet-kávézó), a könyvtárban a Magyar Közlöny, a különleges telefonos tudakozódók, a szakboltokban a törvénykönyvek. A hivatalos szerveknek is kutya kötelességük tájékoztatni minket a jogainkról.

Végül fordulhatunk ügyvédhez is. Ne akkor tegyük, amikor ügyünk már-már veszett fejsze nyele. Ekkor a költségeink nagyobbak, az esélyeink kisebbek lesznek. Ne sajnáljuk az 5 ezertől 30 ezerig terjedő költséget az előzetes jogi tanácsadásra. (Az összeg az ügyvédtől függ.) Ezzel többet nyerhetünk, mint amennyit felkészületlenül veszíthetnénk a jogi vitában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!