Hírek

2007.06.02. 09:30

Megtört Kóka lendülete

Azon túl, hogy egy rövid ideig két miniszteri tárcát is birtokolt, Kóka János nem sok emlékezetes dolgot csinált, amióta az SZDSZ elnök lett. Most újra felbukkant, hogy a reformok lendületének megtörésére figyelmeztessen.

Stanga István

A liberális várakozásokhoz képest megtört a reformok lendülete mondta Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke. A liberális várakozásokhoz képest megtört Kóka János lendülete – mondom én. S hogy miért ez a véleményem? Nos, a liberálisok elnökválasztási kampányát, majd pedig magát a voksolást követően talán egyszer hallottunk komolyabban a párt immár első számú politikusáról, amikor is (teljesen fölöslegesen) néhány napig az egészségügyi tárcát is birtokolta. Azóta jószerivel illegalitásban tevékenykedik.

Nem biztos, hogy ennek köszönhető, de tény: az SZDSZ a legutolsó közvélemény-kutatások szerint hovatovább ott van az „alig mérhető” kategóriában. Pedig a két elnökjelölt csatájakor még a csapból is a liberálisok folytak, s a párt iránti szimpátia érezhetően megnövekedett az emberek körében. Mindezt azonban nem sikerült kihasználni, ami szerintem nem kis részben annak köszönhető, hogy Kóka pártelnök – a már említett egészségügyi kalandot leszámítva – nem nagyon döbörgött, hogy a Pannon Pumára jelemző, nagy ugrásokról már ne is beszéjünk.

Súlyosbította a helyzetet, hogy míg Kókának cselekednie kellett volna, de nem tette, addig Eörsi Mátyás frakcióvezetőnek nem kellett volna beszélnie, de beszélt. Útépítésről és az ezzel összefüggő szocialista érdeksérelmekről – aztán meg bocsánatot kért mindezért. Hát, mit mondjak? Láttam már szerencsésebben is startolni új pártelnököt és frakcióvezetőt.

Ha az emlékezetem nem csal, Kóka is a 15 százalékos SZDSZ-t jelölte meg prgramjában célként. Nos, ettől jelenleg igen messze van a párt, dehát – ahogyan a közvélekedés tartja – innen szép nyerni. Egyébiránt valószínűsíthetően ő is megérezte (netán elmondták neki), hogy valami nincs rendjén, s hogy ideje lenne már akciózni. Ezért hát – igazi médiapolitikus módjára – rögtön támadásba lendült, s elmondta a fentebb említett, hangzatos mondatot a megtört lendületű reformokról.

Nos, ez a rossz hír bizonyára nagyon elszomorította az örökké optimista Kókát. Fájdalom, kénytelen vagyok neki egy másikat is mondani: azt, hogy ez idő szerint a pártja is tagja a koalíciónak. Annak, amelyik a reformokat elindította. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!