Hírek

2007.07.06. 15:52

Kissinger előre tudhatott Ciprus lerohanásáról

BAMA

Újabb érdekesség került közkézre az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség a CIA irataiból. Az apró jegyzet, amelyet Kissinger 1975. februárjában firkantott le egy memorandumra, arra utal, hogy az amerikai diplomácia és a hírszerzés tudott a Ciprus ellen irányuló katonai akcióról.

A felszínen a jegyzet igazán ártalmatlannak tűnik: „leginkább a CIA üzlete és a török segítség sebezhetnek meg minket” – áll a memorandum szélén, a szakértők szerint azonban ez arra utal, hogy a CIA pénzzel és hírszerzési információkkal támogatta a török hadsereget, mikor az megszállta Ciprus északkeleti részét. A támogatás mögött tipikus hidegháborús megfontolások álltak: földrajzi helyzete miatt Törökország volt az Egyesült Államok stratégiailag egyik legértékesebb szövetségese a Szovjetunióval szemben.

Ciprus egységes, független államként létezett egészen 1974-ig, mikor Görögország puccsot követett el a megválasztott ciprusi elnök, Makariosz püspök ellen. Törökország – arra hivatkozva, hogy a görögök veszélyeztetik a török kisebbséget – csapatokat küldött a szigetre és augusztus közepére a sziget 40 százalékát elfoglalta.

1975 februárjában a törökök kikiáltották a Ciprusi Török Szövetségi Államot, melynek elnöke a megosztás előtti Ciprus alelnöke, Rauf Denktash lett. Az ENSZ 2004. áprilisában népszavazást írt ki a sziget újraegyesítéséről, amit a görög ciprióták többsége elutasított, a török lakosság viszont elfogadott volna. Az Európai Uniónak csak a sziget görög része lett hazánkkal egyidőben tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!