Hírek

2007.09.27. 15:36

Hosszú a hajam, nem merek jelentkezni a meghirdetett állásra

Olvasónk, egy fiatal férfi, nem akarja levágatni a haját. Most végzett az egyetemen, jelentkezett volna egy neki való állásra, de ott előírás a rövid hajviselet. Lehet ezt?

Rados Virág

Általánosságban az a szabály, hogy senkit sem lehet megkülönböztetni a hajviselete miatt – mondták el a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Legyen tehát valakinek rasztahaja, gombafeje vagy hupilila sörénye, nem bocsáthatják el érte állásából. Ugyanígy nem is szabhatják feltételül a haj megváltoztatását az állás elnyeréséhez.

Lehetnek azonban munkakörök, ahol valóban indokolt a konszolidált hajviselet. Egy golfklubban, amely a konzervativizmus őre, a pincérnek nem lehet rózsaszínű tüskehaja. A banki tisztviselők sem nézhetnek ki akárhogyan, sőt. Nekik még egyenruhát is kell hordaniuk. A szakácsnak értelemszerűen nem loboghat a lobonca a készülő étel fölött.

Egy újságíró, fotoriporter többnyire bárhogy kinézhet – de ő sem minden esetben. A közszolgálati televízió arculatába például nem fér bele a szélsőség, mert az a legszélesebb rétegekhez, tehát az átlagemberhet akar eljutni. Vannak azonban csatornák, ahol egyenesen kötelező az extremitás. Ilyen például a VIVA Televízió, amely fiatalokhoz szól. A tinédzserek maguk is szívesen térnek el a polgári átlagtól. Ezzel hirdetik az életkorukra jellemző különállásukat. Ők nyilván szívesen látnak a képernyőn egy szivárványszínű frizurás riportert.

A különböző társadalmak, országok különféleképpen reagálhatnak a szélsőségekre. Párizsban például feltűnés nélkül végigvonulhat az utcán egy tanga nadrágos görkorcsolyázó vagy egy japán kimonós nő. Mint ahogy a fenti probléma Londonban sem okozott gondot. Olvasónk végül ott vállalt állást egy bárban a rasztafürtjeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!