Hírek

2007.09.05. 15:02

Munkanélküliség: más-más arány a szektorokban

Az utolsó negyedév adatai alapján a köztisztviselők, a pedagógusok, ebből következően a nők álláshelyeinek száma csökkent.

BAMA

Magyarország lakossága az elmúlt negyedévben 10 millió 5 ezer fő volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-piaci statisztikája alapján ebből a létszámból 7,72 millióan 15 és 74 éves kor közöttiek. Ebből a csoportból 3,48 millió ember inaktív, tehát nem volt rendszeres jövedelmet biztosító munkája, 297 ezren pedig munkanélküliek voltak, tehát aktív munkakeresőknek tekinthetők. A foglalkoztatottak száma ebben az időszakban 3,94 millió volt. Számuk úgy nőtt 0.2 százalékkal, hogy ez csak a férfi munkavállalókat érintette, a nők száma 3 ezer 200 fővel csökkent. Összességében az év második negyedében – az egy évvel korábbihoz képest – csökkent az állástalanok száma.

A foglalkoztatottak közel kétharmada a szolgáltatásban dolgozott, számuk közel 8 ezerrel csökkent. Az iparban munkát vállalók aránya a dolgozók egyharmada körül volt, itt kis mértékű emelkedés (21 ezer fő) látszik. A mezőgazdaságban 5 ezerrel kevesebben, az építőiparban 6 ezerrel többen dolgoztak az előző időszakhoz képest. Az egészségügyben bekövetkezett leépítések elsősorban a nőket, a közigazgatás létszámváltozásai főként a férfiakat érintette. A fizikai munkát végzők foglalkoztatási aránya nőtt, egy év alatt 28 ezerrel, az aktív szellemi foglalkozásúak száma ezzel szemben 14 ezerrel csökkent.

A munkanélküliek fele azért nem dolgozott, mert elvesztette állását, 8 százalék felmondott, 14 százaléknak soha nem volt még munkája. Közel 9 ezren mentek tönkre, vagy adták fel korábbi vállalkozásukat, és lettek állástalanok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!