Hírek

2007.10.19. 15:10

Aki kíváncsi a kis Móricra, már megnézheti az állatkertben

R. V.

Anyja neve Maltisz, apja neve Semes, az övé pedig Móric. A budapesti állatkert huszármajom-családjában született apróságot a közönség mostantól láthatja – mondta el Hanga Zoltán szakmai referens.

A négyéves Maltisz méltatlan helyzetből került még februárban Budapestre. Egy máltai család tartotta fogva házi kedvencként engedély nélkül, olyan körülmények között, hogy a hatóságok elvették tőlük. A magyar főváros állatkertjében sikerült otthonra lelnie. A majomhölgy itt hamarosan annyira jól érezte magát, hogy szerelmi kapcsolatra lépett a már említett tizenegy éves hímmel.

A huszármajom szó a német elnevezés fordításával került a magyarba, Brehm könyvének hazai kiadása nyomán. Az állatok szőrzete a 19. századi német tudósokat a bajuszos magyar huszárokra emlékeztette.

Ezek a teremtmények Afrika szavannáin élnek. Évente több százat fognak be illegálisan hobbiállatnak. Így a veszélyeztetett állatok és növények nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény hatálya alá tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!