Hírek

2007.10.28. 00:23

SZDSZ: szimpátia a Fidesszel?

A népszerűségi mélyponton lévő SZDSZ egyes képviselői elképzelhetőnek tartanák, hogy koalícióra lépnének konzervatív erővel és elítélik az APEH-vizsgálatot Orbán ellen.

BAMA

Közelít az SZDSZ a Fideszhez. Ez feltételezhető ugyanis a mindössze egy százaléknyi szavazótáborral rendelkező, a Kóka János által fél éve vezetett liberálisok egyes nyilatkozataiból. Az egyre jobban tért vesztő szocialistákkal együtt kormányzó liberálisok ügyvivője, Horn Gábor például azt nyilatkozta, hogy pártja be van szorítva abba a szerepbe, hogy az MSZP-vel kormányozzon, pedig egy Orbán Viktor nélküli konzervatív erővel is koalícióra lépnének. Horn lapunknak azonban azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincs olyan konzervatív erő, amelyikkel kormányozhatnának, mivel a Fidesz piacellenes, baloldali és populista hangokat is hallat.

„A politikát borzalmasnak tálaló MDF sem képvisel olyan értékrendet, amit az SZDSZ fel tudna vállalni” – mondta Horn. Az SZDSZ ügyvivője szerint természetes, hogy jelenleg népszerűtlenebb a párt, mivel olyan nehéz területeken kell reformokat végbe vinni a liberális tárcáknak, mint az egészségügy, a közlekedés, vagy az energetika. „Vannak olyan felmérések is, mely szerint 5 százalékon áll a párt, ezt a biztos tömeget szinte mindig magunk mögött tudhatjuk, a választások pedig 2010-ben lesznek” – reménykedett Horn Gábor.

„Az SZDSZ mindig partnere programja alapján köt koalíciót, és eddig a szocialisták elképzelései álltak a legközelebb hozzájuk” – mondta szombaton Fodor Gábor. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter nem kommentálta Horn szavait, de azt mondta, hogy minden olyan párttal együtt tudnak működni, amellyel hasonló a Magyarországról alkotott képük. Gulyás József szerint az Orbán Viktor és Kubatov Gábor ellen indított APEH-vizsgálatról pedig azt nyilatkozta, hogy rossz üzenete van a jelenlegi politikai viták közepette, mivel köztudott, hogy a pénzügyminiszter utasíthatja az adóhatóságot. Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke közölte, hogy a vizsgálat döbbenetet váltott ki pártjában és bírálta Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost, amiért fenntartják a látszatát egy politikailag irányított adóvizsgálatnak. Fodor Gábor úgy fogalmazott, a vizsgálat olyan látszatot keltett, mintha azt a kormánykoalíció kezdeményezte volna és szerencsésebb lett volna, ha a kormány vezetőinek vagyonosodását is vizsgálnák.

„A Fidesz nem foglalkozik érdemben egy olyan párt nyilatkozataival, mely már hosszú ideje az MSZP-vel kormányoz, s egyre messzebb kerül a parlamenti küszöbtől” – mondta lapunknak Cser-Palkovics András, párt szóvivője. Az SZDSZ nem az MSZP-nek üzent, a liberálisokkal pedig 2010-ig szóló megállapodásuk van a koalícióról – hangoztatta szombaton az MSZP szóvivője, Nyakó István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!