Hírek

2008.02.23. 16:58

Ágyúgolyófutam a Pecsában

Ausztria után Magyarországon rendezték meg a testfestők hazai legrangosabb eseményét

Vizer Helga

Hangos zene, füstfelhő, dolgos versenyzők és rengeteg érdeklődő: ez fogadta szombaton a Cannonball tetoválóverseny közönségét a budapesti Petőfi Csarnokban. Halálfej a karon, óriás rózsa a combon, Kis Vakond a térden - az öttagú nemzetközi zsűri délben már az utolsó simításokat nézte végig a 38 pályamunka készítése közben.

„11 éve kezdtem el foglalkozni a tetoválással. Már gyermekkoromban kitűntem rajzaimmal,  így egyenes út vezetett a testfestéshez. A most elkészült munkámmal nem sokat, egy órát dolgoztam. Majd következtek az utolsó simítások. Ide még egy kis festék, itt még egy kis korrigálás” – meséli Nagy Zoltán tetoválómester, aki nem egyszer vett már részt hasonló versenyeken. Sikerrel.

A bőrre, vagyis inkább a bőrbe került motívumokat speciális, Angliában illetve Amerikában készült festékekkel végzik. A tetoválógép végén egy hegyes tű található, amely apró kis tűszűrásokkal juttatja a hám alá a festéket. A testbe varrt minták a bőr olyan rétegébe kerülnek, amelyet már csak lézerrel lehet eltávolítani. Kopni, felszívódni az így bevitt festékanyag tehát sohasem fog

Mint Nagy Zoltán mondja: egy-egy munkával, mérettől függetlenül, több napot is eltölthet az ember, hiszen menet közben jön meg az ihlet. A tetoválásnak két fajtája ismert. A másolás, amikor indigóval körberajzolják a testrészt, majd rámásolják az adott motívumot. A másik a freehand, azaz a szabadkéz,  ami az előbbitől már sokkal nagyobb kreativitást és odafigyelést igényel. A tegnapi megmérettetésen nem volt meghatározva, hogy másolással vagy szabadkézzel készítik-e el a versenyzők a munkájukat. A rendelkezésre álló idő, két óra, éppen elegendő az igényesebb művek elkészítésére, így inkább azok voltak előnyben, akik teljes rögtönzéssel kezdtek neki a munkának.

A Cannonball, (Ágyúgolyó) tetoválóverseny ötlete Coco Maynes-től, amerikai származású vándortetoválótól származik. Miután a világ tattoo-expóit járva arra a következtetésre jutott, hogy minden ilyen rendezvény ugyanazt a sémát követi, ezért barátaival öt évvel ezelőtt Ausztriában megrendezték az első pénzdíjas tetoválóversenyt. A megmérettetés a résztvevők számát tekintve sikeresnek bizonyult, mégsem rendezték meg többször. A magyar tetoválók tehetsége közismert, így nem volt kérdés, hogy a rendezvénynek Budapesten kell folytatódnia. A szervezők remélik, hogy 2009-ben már nagyobb nemzetközi hangsúlyra fektetve tudják megrendezni a Cannonball-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!