Hírek

2008.02.20. 13:27

Alkotmánybírósághoz fordulnak a közszolgák

A csaknem hétezer köztisztviselőt képviselő minisztériumi képviseletek az Alkotmánybírósághoz fordulnak a köztisztviselőkre vonatkozó teljesítményértékelési rendszer (TÉR) miatt - jelentette be Reihenberger János, az Oktatási Minisztérium Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdán.

BAMA

Az érdekvédő szervezetek egyik legfőbb problémájuk a rendszerrel, hogy a TÉR-ről szóló kormányrendelet a teljesítményeket előre meghatározott kategóriákba sorolta, így a dolgozók előre rögzített százaléka kaphatott például kiváló vagy jó minősítést, s ennek alapján jutalmat. A szakszervezeti vezető szerint egy ilyen kategorizálás nem alkalmas a teljesítmények valós értékelésre, hiszen az előre meghatározott keretszámokat azonos teljesítmény esetén sem lehetett túllépni. Az alkotmány szerint viszont azonos teljesítmény esetén azonos juttatás jár. A szakszervezetek úgy vélik, a jogállamiság követelményét is sérti a rendelet, többek között azért, mert először nem a teljesítményt mérik le. Ellentmond a jogszabály a munka díjazását rögzítő rendelkezéseknek is, és kifogásolható a jogorvoslati lehetőség is. Nem életszerű ugyanis, hogy a munkavállaló bírósághoz forduljon, ha sérelem éri e kérdésben. A dolgozók nem teszik ki magukat annak, hogy a munkáltatói keretek közül kivigyék ezt kérdést, tartva a hátrányos következményektől.

Reihenberger elmondta, hogy a tavalyi kísérleti év után számos negatív visszajelzés érkezett az érintett köztisztviselőktől, ám a vonatkozó kormányrendelet módosításakor észrevételeiket nem vették maradéktalanul figyelembe. Az igazságügyi, a gazdasági, a földművelésügyi, az oktatási tárca szakszervezeti vezetői egyetértettek abban, hogy teljesítményértékelési rendszerre szükség van a közszférában. Olyan rendszer kell azonban, ami reális, valós, alapvetően objektív és minél kevésebb szubjektív elemet tartalmaz.

Szetey Gábor, az azóta lemondott kormányzati személyügyekért felelős államtitkár tavaly februárban jelentette be, hogy a minisztériumokban meghatározták a szervezeti és az egyéni célokat, ezzel a gyakorlatban is elindult az új teljesítményértékelési rendszer a közigazgatásban. Akkor azt mondta, hogy nyolc kritérium alapján értékelik majd az egyéni teljesítményt, de ennek az első évben még nincs következménye. Az új teljesítményértékelési rendszer fő céljaként azt jelölte meg, hogy az elvárt szintet évről évre emelje, vagyis jó értelemben vett verseny alakuljon ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!