Hírek

2008.02.28. 13:24

Belgrád nem mond le Koszovóról

Boris Tadic szerb elnök megerősítette, hogy hazája nem mond le Koszovóról

mti

Boris Tadic szerb elnök megerősítette egy csütörtökön közölt nyilatkozatában, hogy hazája nem mond le sem Koszovóról, sem az Európai Unióhoz való csatlakozásról.

Az El País spanyol napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy Belgrád fel fog használni minden politikai és diplomáciai eszközt érdekeinek védelmében, erőszakhoz azonban nem folyamodik. A Koszovó esetleges megosztásáról szóló kérdésre felelve azt mondta, hogy nem megosztásra, hanem kompromisszumra lenne szükség. Egyúttal kifejezte reményét, hogy sikerül valamilyen "racionális" kiutat találni a jelenlegi helyzetből.

Szavai szerint a szerbiai tartomány elszakadása veszélyes precedens, amely számos hasonló egyoldalú nyilatkozatot vonhat maga után. Megfogalmazása szerint "sok Koszovó van a világon". Kérte Madridtól, hogy tartson ki Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének ellenzése mellett. Úgy vélekedett, hogy Spanyolország, Szlovákia és Románia nemcsak Szerbia érdekeit védi (Koszovó függetlenségének el nem ismerésével), hanem "saját területi épségét is".

(Az Egyesült Államok és több nagy európai ország elismerte Koszovó függetlenségét, de az EU néhány tagállama - köztük Spanyolország, Románia és Szlovákia - elutasítja ezt a lépést.) Tadic hangsúlyozta, hogy Szerbia kitart az EU-hoz való csatlakozás szándéka mellett, bár nem számít arra, hogy az EU megkönnyíti számára ezt a folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!