Hírek

2008.02.27. 15:23

Cápabébik a fővárosi állatkertben

Már látogathatók a fővárosi állatkert év elején kikelt kiscápáki. Jelenleg két állat látható, de további szaporulatra is számítanak.

BAMA

Több tojást is raktak nemrégiben a Fővárosi Állat- és Növénykert barnasávos bambuszcápái. A tojások a bemutató medencéből a tengeri akvárium egyik, a közönségtől elzárt keltető medencéjébe kerültek, ahol az elmúlt hetekben összesen tíz tojásból keltek ki kiscápák. A 12-13 centiméteres állatok nem helyezhetők vissza egyszerűen a cápás medencébe, mivel a fiatalabb egyedeket megennék a cápákkal együtt tartott tűzhalak, az idősebbekkel szemben pedig esetleg az apaállat viselkedne agresszíven.

Emiatt a cápamedence vizébe egy kisebb méretű, átlátszó falú bölcsőmedence került, ahol a felnőtt állatok nem férhetnek a kiscápákhoz, a közönség azonban zavartalanul szemlélheti őket. A medencében most két kiscápa látható, de a bemutatott kiscápák száma várhatóan növekedni fog, mivel jelenleg is több tojásban fejlődnek kiscápák. A barnasávos bambuszcápa a kisebb termetű cápafajok közé tartozik. A kifejlett állatok 70-80 cm hosszúak, a legnagyobb ismert példány hossza 118 cm volt. A faj az Indiai- és a Csendes-óceán közötti tengerrészek, az úgynevezett Indopacifikus régió lakója: Indiától kezdve egészen az ausztrál partokig él. A barnasávos bambuszcápák általában a tengerfenék közelében tartózkodnak, mivel azonban a sekélyebb tengerrészeket, korallzátonyokat részesítik előnyben, 90 méternél nagyobb mélységben nemigen fordulnak elő. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2004 januárja óta láthatók barnasávos bambuszcápák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!