Hírek

2008.02.02. 14:00

Csád fővárosát elfoglalták a lázadók

mti

A lázadók erők szombaton hatalmukba kerítették Csád fővárosát, miután három órán át tűzharcot vívtak a kormány csapataival - közölte egy katonai forrás.

 A katonai forrásból származó információ szerint az egész város a lázadók kezére került. Idriss Deby Itno csádi államfő továbbra is az elnöki palotában tartózkodik. Az osztrák hírügynökség arról számolt be, hogy a lázadók megrohanták és kifosztották a n,djamenai parlament épületét.

A lázadók és a kormányerők tüzérségi párharca helyi és közép-európai idő szerint szombat reggel 8 órakor kezdődött. A csádi lázadók szombaton dél és kelet felől benyomultak a fővárosba, N,Djamenába, majd az elnöki palota környékén összecsaptak a kormányhadsereg katonáival - közölték szemtanúk és katonai források. Ezt megerősítették az afrikai országban jelen lévő nemzetközi szervezetek biztonsági szolgálatai is.

Az Afrikai Uniót aggasztják a csádi kormányerők és a lázadók közötti harcok - közölte szombaton az uniós bizottság új elnöke, Jean Ping az AU addisz-abebai csúcsértekezletén. Pinget, Ghána külügyminiszterét, pénteken választották meg bizottsági elnöknek. Mint mondta, tanácskozik elődjével, Alpha Oumar Konaréval arról, hogy az AU mit tehet ebben a helyzetben.

Az Európai Unió a közeli napokban akarta Csádba és a Közép-Afrikai Köztársaságba indítani 3700 fős békefenntartó erejét, hogy megvédjék a szudáni Dárfúrból a harcok elől oda menekült százezreket. Pénteken azonban az EU-vállalkozás egyik szóvivője közölte: a csapatok helyszínre vezénylését a helyzet bizonytalanságának erősödése miatt egyelőre elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!