Hírek

2008.02.08. 14:15

Emberi jogi olimpia a kínai nagykövetség előtt

A jogsértéseket szimbolizáló „emberi jogi olimpiát” rendezett a kínai nagykövetség előtt az Amnesty International (AI) pénteken, fél évvel az olimpia kezdete előtt.

BAMA

Fodor Márk, a jogvédő szervezet magyarországi igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: már csak hat hónap van arra, hogy Kína teljesítse ígéreteit, amelyek szerint javul az országban az emberjogi helyzet, ha megkapják az olimpia rendezésének jogát. Az AI négy különösen aggasztó kérdésben szeretne változást elérni. Ezek az internet cenzúrázása, a jogvédők bebörtönzése, az átnevelő táborok gyakorlata, valamint a halálbüntetés. Ez utóbbival kapcsolatban legalább azt szeretnék elérni, hogy Kína nyilvánossá tegye, évente hány kivégzést hajtanak végre az országban és milyen ügyekben.

Fodor Márk közölte, félreértés volt az, hogy magyar sportolóktól gyűjtöttek volna aláírásokat az ügy mellett, és az olimpia bojkottjára sem szólítottak fel. Elmondta: volt olimpikonok támogatását kérték, és elsőként Kovács István ökölvívó közölte, támogatja a kezdeményezést. Mint mondta, nem is olyan sportolókat keresnek, akik részt vesznek, vehetnek a kínai olimpián.

A szervezet aktivistái a kínai nagykövetség előtt gátakat állítottak fel, és mindegyikre egy-egy feliratot tettek: internetcenzúra, tisztességtelen bírósági eljárás, halálbüntetés, kényszerített kilakoltatás, átnevelő munkatábor, jogvédők bebörtönzése. Az aktivisták „Mi lesz az olimpiai örökség?” feliratú transzparenst tartottak fel, és az olimpiai lángot szimbolizáló gyertyát gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!