Hírek

2008.02.25. 18:34

Fidesz: a Déli Áramlat ellehetetleníti a Nabuccót

Pénzügyileg ellehetetleníti a Nabucco-projektet a Déli Áramlat, az Oroszországból induló gázvezeték ráadásul növeli Magyarország egyoldalú függőségét – mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa hétfőn Budapesten.

BAMA

"A kormányzat nem mond igazat. A Déli Áramlat ellehetetlenítené a Nabucco vezeték megépítését, pénzügyi értelemben  mindenféleképpen" – mondta Németh Zsolt a magyar-orosz gáztárgyalással egy időben az Országházban sajtótájékoztatón. Európának hosszú távú érdeke az energiapolitikai diverzifikáció. Valódi diverzifikációt a Nabucco vezeték jelenthet. A Déli Áramlat esetében ugyanúgy orosz gázról van szó, mint most, csak éppen Ukrajnát iktatja ki - húzta alá a politikus. A Fideszt aggodalommal tölti el a magyar kormány átláthatatlan és különutas Oroszország-politikája. A Déli Áramlattal nő Magyarország egyoldalú energiafüggősége Oroszországtól, ez pedig hosszútávon veszélyezteti az ország energiabiztonsági érdekeit - mondta Németh Zsolt.

Az MTI kérdésére a politikus kiemelte: a Fidesz nem mondja, hogy ne írja alá a kormány a Déli Áramlatról szóló megállapodást az orosz féllel. Ugyanakkor elvárható, hogy Magyarország területén ne jöhessen létre egy többségi tulajdonú orosz gázvezeték - hangsúlyozta a képviselő. Németh Zsolt elmondta, a héten összevont ülést tart az Országgyűlés külügyi és gazdasági bizottsága a gázügyben.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!