Hírek

2008.02.11. 12:34

Hármas jelentkezési határnap pénteken

A köz- és felsőoktatásban tanuló diákoknak egyaránt érdemes szem előtt tartaniuk a pénteki napot, addig kell ugyanis beadni a jelentkezéseket a középfokú oktatási intézményekbe, az érettségi vizsgákra, a felsőoktatásban pedig az alap-, egységes osztatlan, vagy felsőfokú szakképzésre - hívta fel a figyelmet az oktatási tárca hétfői közleményében.

BAMA

Az eljárásokban csak azok vehetnek részt, akik időben leadják a jelentkezéseiket - olvasható a távirati irodához eljuttatott dokumentumban. Aki 2008 szeptemberétől valamilyen középfokú iskolában akar továbbtanulni, annak február 15-ig, azaz péntekig kell a jelentkezési lapokat elküldenie a választott nevelési-oktatási intézményekbe, a tanulói adatlapját pedig a Felvételi Központba. A lapok kitöltéséhez és célba juttatásához a tanuló általános iskolája segítséget nyújt. Az a szülő, aki gyermeke hat- vagy nyolcévfolyamos gimnáziumi jelentkezése esetén az ügyintézésbe nem kívánja bevonni gyermeke általános iskoláját, az önállóan is eljárhat. A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos részletes információ az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) található meg.

Annak, aki 2008-ban a május-júniusi vizsgaidőszakban kíván érettségi vizsgát tenni, szintén péntekig kell jelentkeznie. A középiskolások a jelentkezésüket saját középiskolájukban intézik. Aki nincs tanulói jogviszonyban, vagy korábban már szerzett érettségi bizonyítványt, és élni kíván a vizsga lehetőségével, szintén az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhat. Aki 2008 őszétől a felsőoktatásban alapképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben kíván továbbtanulni, szintén február 15-éig adhatja be a jelentkezési lapját.

A beadással kapcsolatos minden információ megtalálható a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2008. szeptemberben induló képzések című kiadványban, valamint az Országos Felvételi Információs Központ honlapján (www.felvi.hu), illetve a január végén megjelent kiegészítő felvételi kiadványban. Az érettségi és a felsőoktatási felvételi jelentkezés - bár egymással szorosan összefügg - két külön eljárás, így a jelentkezés is külön-külön, sajátos szabályok szerint történik. A felvételi eljárásban szakonként más és más vizsgatárgyak érettségi eredményét veszik figyelembe. Erre az érettségi jelentkezésekkor külön figyelmet kell fordítani - figyelmeztet az oktatási tárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!