Hírek

2008.02.23. 16:26

Iraki civilek kivégzésével vádolnak brit katonákat

Iraki civileket "végeztek ki" brit katonák egy csata után az ország déli részén - legalábbis ezt állítják brit ügyvédek

mti

Iraki civileket "végeztek ki" brit katonák egy csata után az ország déli részén - legalábbis ezt állítják brit ügyvédek. A vádakat a brit hadsereg és a védelmi minisztérium is visszautasítja.

Az ügyről készült dokumentumfilmet a BBC televízió Panorama című politikai magazinműsora mutatja be a jövő héten, de a brit sajtóban már szombaton részletek jelentek meg a filmben elhangzó állításokról. Az ügyvédek szerint akár húsz iraki is áldozatául eshetett a vádakban szereplő gyilkosságoknak. Ez az egyik legsúlyosabb vád, amely a brit hadsereg ellen az iraki háború öt évvel ezelőtti kezdete óta eddig felmerült.

Az incidens még 2004 májusában történt, amikor egy brit alakulatot a Mahdi Hadserege nevű síita milícia részéről támadás ért egy ellenőrző pontnál. A heves, háromórás összecsapás után elfogott irakiak már annak idején beszámoltak brit katonák által elkövetett gyilkosságokról, valamint foglyok megkínzásáról és megcsonkításáról, ám erre sem a hadsereg, sem a Nemzetközi Vöröskereszt vizsgálata nem talált semmilyen bizonyítékot.

Most azonban brit ügyvédek egy csoportja közölte: részletes tanúvallomásokat, holttestekről készült fotókat és halottkémi kivonatokat gyűjtött össze bizonyítékként, és ezeket brit bíróságokon indítandó kártérítési perekhez fogja felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!