Hírek

2008.02.27. 11:04

Köteles vagyok átengedni birtokomon a szomszédomat?

Olvasónk a napokban történt szomorú esetre hivatkozva kérdezi: köteles-e ő megengedni, hogy szomszédja az ő telkén keresztül menjen a sajátjára, mert nincs más út?

Rados Virág

Az, hogy a péceli férfi drótkötelet feszített ki a telke fölött, mert elege volt az arra motorozókból, és emiatt a motoros meghalt, tragikus eset. A tulajdonos ellen gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indíthatnak eljárást.

Az ugyan előfordulhat, hogy egy telket csak egy másikon keresztül lehet megközelíteni. Ilyenkor az utóbbira szolgalmi jogot jegyezhetnek be. A szolgalmi jog gyakorlója nem a tulajdonos, hanem az a személy, aki az utat csak használja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el.

Abba, hogy szomszédként valaki egy másik telken átjárjon, az ingatlan gazdájának bele kell egyeznie. Ez természtes, hiszen a másik esetleg zavarhatja őt. Nyilván senkinek sem kellemes, ha a telkén keresztül jönnek-mennek az idegenek. Ahhoz nagyon jó viszonynak kell lennie a két szomszéd között, hogy valaki ezt a körülményt puszta szívességből elfogadja.

Ha a két fél békés úton nem tud egymással dűlőre jutni, bírósághoz fordulhatunk. Az elrendelheti a szolgalmi jog bejegyzését. Ezt később a földhivatal teszi meg. A tulajdonost kötelezhetik, hogy engedje meg az átjárást. Hiszen nincs másik út, amelyen a szomszéd a saját telkére bejuthat.

Bizonyos esetekben a bíró megváltási árat szabhat. Megállapíthatja a szolgalmi jogot adó ingatlan értékének csökkenését. Egy ingatlan, amelyen idegenek átjárhatnak, nyilván kevésbé értékes. Ezért a bíró ítélhet úgy, hogy ezt a szomszédnak ellentételeznie kell. Az átjárás helyét érdemes ott meghatározni, ahol az a tulajdonosnak a legkevesebb kellemetlenséggel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!