Hírek

2008.02.29. 16:49

Nyilvánosságra hozták a szerződést a Déli Áramlatról

Nyilvánosságra hozták a Déli Áramlat magyarországi megvalósításáról szóló Moszkvában csütörtökön aláírt szerződést a Külügyminisztérium honlapján.

É.S.

[caption id="" align="alignleft" width="158"] A nyomvonalat csak később határozzák meg
[/caption]A magyarországi szakasz elkészítését biztosító társaság 50 százalékban magyar – Magyar Fejlesztési Bank –, 50 százalékban pedig orosz – Gazprom – tulajdonú lesz. Az százszázalékosan állami társaság tulajdona – gázvezeték, létesítmények – nem sajátítható ki, nem államosítható. A gázvezeték áteresztőképessége legalább 10 milliárd köbméter földgáz lesz évente, Magyarországon legalább egymilliárd köbméteres gáztározót is kiépítenek. A gázszállítási szolgáltatások díjtételeit a társaság fogja meghatározni. A nyomvonalat csak később határozzák meg. Az építéshez, működtetéshez szükséges engedélyek megszerzéséhez mindkét ország támogatást nyújt, Magyarország rendelkezésére bocsátja a megfelelő földterületeket. A társaságot a legkedvezőbb vám- és adófeltételekben részesítik, a berendezések, részegységek, anyagok beszerzése és a szükséges szolgáltatások áfa-mentesek lesznek.

Veres János pénzügyminiszter pénteken közölte, a beruházás 700 millió eurós – mintegy 182 milliárd forintos – költséggel bír, amelyet fele-fele arányban vállal a magyar állam és a Gazprom. Magyarországnak 20 százalékos saját tőkearány szükségeltetik. A megtérülési idő 15-17 évre tehető. A beruházásban igénybe fogják venni a Mol szakértelmét is.
„Az SZDSZ azt szeretné, ha országgyűlési határozat erősítené meg Magyarország egységes kiállását a Nabucco-program mellett, mert ez a projekt jelentené az orosz gáztól való igazi függetlenné válást” – mondta tegnap Kóka János. A pártelnök közölte, az ügyben egyeztetnek a Fidesszel is. A liberálisok egy országgyűlési eseti bizottság felállítását is kezdeményezik, mely nyomon követné a Nabucco-projekt előrehaladását.

„A Fidesz jogszabályi garanciát tart szükségesnek arra, hogy a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megvalósítására alakuló orosz-magyar társaságban a Gazprom ne juthasson 50 százalékot meghaladó irányító befolyáshoz” – hangoztatta tegnap Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője. Az orosz RBK daily gazdasági lap szerint a Gazpromnak komoly problémái lesznek a Déli áramlattal, mivel időben meg kell állapodnia Ukrajnával és Romániával is. A gázvezeték ugyan a Fekete-tenger alatt húzódik majd, de a két ország kontinentális talapzatán is le kellene fektetni, pedig a projektet azért találták ki, hogy elkerülje Ukrajnát.

Amerika megértő, de Nabucco-párti

Göncz Kinga a külügyi, Kákossy Csaba a gazdasági és Veres János, a pénzügyi tárca vezetője tegnap számos uniós és NATO nagykövetet tájékoztatott a magyar energiapolitikai elképzelésekről. A diplomaták közül állítólag senki sem volt azon a véleményen, hogy a Déli Áramlat-beruházás veszélyeztetné a Nabucco megvalósulását. Göncz kijelentette: Magyarország elkötelezett egy közös, uniós energiapolitika iránt, ezért is tartunk ki a Nabucco-projekt mellett. A külügyminiszter elmondta, az Egyesült Államok is megértéssel fogadta a moszkvai szerződést, de ők továbbra is a Nabuccót tartják üdvözítő megoldásnak a több lábon állás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!