Hírek

2008.02.17. 18:40

SZDSZ: Elkerülhetetlen volt Koszovó függetlenségének kikiáltása

Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása a rendezés egyetlen lehetséges megoldása volt az SZDSZ szerint - tudatta a párt vasárnap közleményben az MTI-vel.

BAMA

Az SZDSZ következetes álláspontja volt, hogy Koszovó státuszának 1999 óta húzódó végleges rendezése hozzájárul a Balkán stabilitásához. Tekintettel arra, hogy a rendezésre tett eddigi tárgyalásos kísérletek nem vezettek eredményre, és a megoldáshoz nem vittek közelebb, a függetlenség egyoldalú kikiáltása a jelen körülmények között elkerülhetetlen, a rendezés egyetlen praktikusan lehetséges megoldása volt - tartalmazza Szent-Iványi István közleménye. "Üdvözöljük az Ahtisaari-tervben szereplő feltételek, korlátok és követelmények egyoldalú felvállalását. Elvárjuk és szorosan figyelemmel követjük, hogy azok a gyakorlatban is megvalósuljanak. A Koszovóban biztosítani ígért kisebbségi jogi rendszert példaértékűnek tekintjük a térség valamennyi állama számára" - közölte az SZDSZ külügyi kabinetjének elnöke.

Az SZDSZ megérti Koszovónak az Európai Unió és a NATO szerepvállalására vonatkozó kéréseit, üdvözli, hogy az EU jóváhagyta a Koszovóba küldendő polgári misszió (EULEX) mandátumát, és támogatja, hogy a felkérésre a NATO is mihamarabb pozitív választ adjon. Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén bejelentette: "Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad".  A kormányfő beszédében a kulturális sokszínűség megőrzését ígérte, és üdvözölte az EU-missziót, amely segíti Koszovó demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását. Szakértők azt feltételezik, hogy az új országot a legtöbb uniós  tagállam rövid időn belül elismeri, de ez alól várhatóan kivétel  lesz Ciprus, Románia, Szlovákia és Spanyolország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!