Hírek

2008.02.15. 16:20

Thaci nem közölt dátumot a függetlenségről

Vasárnap öt órakor kiálthatja ki függetlenségét Koszovó, értesült a B92 belgrádi rádióadó. A Hírt senki nem erősítette meg, hiszen bár pénteken sajtótájékoztatót tartott Hashim Thaci koszovói miniszterelnök, pontos dátumot nem említett.

BAMA

Az UCK felszabadító hadsereg vezetőjéből lett kormányfő kijelentette, a most még tartományi parlament olyan eljárási rendet fogadott el, ami lehetővé teszi, hogy a legfontosabb törvényeket a függetlenség első 24 órájában elfogadhassák. A nagyobb nemzetközi hírügynökségek - akárcsak a B92 belgrádi rádióadó – szintén február 17-ére teszi a függetlenség kimondását. Közben a koszovói szerb kisebbség pénteken saját parlament létrehozását jelentette be, míg Belgrád támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Ez azt jelenti, hogy az alig 5 százalékra tehető, s főleg Koszovó északi részén élő kisebbség megkezdi autonómiaharcát, hogy elszakadjanak Belgrádhoz ma még csak névleg tartozó, de 1999 óta nemzetközi ellenőrzés alatt álló területtől.

A Szerbia egysége mellett kiálló Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy Koszovót precedensként használva változtat eddigi politikáján két, Oroszországhoz húzó grúziai szakadár tartománnyal szemben. A külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint a jövőben több anyagi segítséget nyújtanak Abháziának és Dél-Oszétiának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!