Hírek

2008.02.27. 17:54

Tízmilliárdos csalás - átverték a takarékpénztárakat

Ötvenegy takarékszövetkezetnek okozott tízmilliárdos kárt az a csalássorozat

T.G.

Ötvenegy takarékszövetkezetnek okozott tízmilliárdos kárt az a csalássorozat, melyről szerdán számolt be a rendőrség. Papp Csaba ezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda gazdaságvédelmi főosztályának vezetője elmondta: négy embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán, ők voltak a bűnszervezet fő irányítói.

A gyanúsítottak hat bérbeadó cégen keresztül 1450, zömmel hamis vagy hamis adatokon alapuló bérleti szerződést kötöttek 315 bérbevevő céggel, és e szerződéseken alapuló követeléseket adták el a takarékszövetkezeteknek.

Mint kiderült, a hat bérbeadó cég lízingelhető eszközöket – például gyógyászati felszereléseket, építőipari gépeket, járműveket, számítógépeket – adott bérbe. Csakhogy a 14 milliárd forint összértékű bérleti szerződés túlnyomó része hamisnak bizonyult, olyan cégek neveivel, melyek nem is tudtak az ügyletekről. Sok esetben a papírokon szereplő eszközök sem léteztek, vagy értékük nagyságrendileg alacsonyabb volt, mint ahogyan azt az iratokban feltüntették.

Az átvert takarékszövetkezeteket véletlenszerűen választották ki, volt olyan, melyet alig tízmilliós kár ért, de olyan is akadt, ahol milliárdos az okozott kár. Egy takarék csődbe is ment az ügyletek miatt. A rendkívül szövevényes bűnügyre jellemző, hogy 2002 novembere, a csalások kezdete óta mindössze hét feljelentés érkezett.

Az elcsalt pénz egy részét egy NB I-es fociklubba fektették: úgy tudni, az egyik őrizetbe vett férfi, H. Ferenc azonos a Diósgyőr korábbi tulajdonosával. H. Ferencnél a házkutatás során a rendőrök fegyvereket is lefoglaltak. A férfi egyébként a Leo Security biztonsági cég vezetője is: az őrző-védő vállalkozás többek között a Magyar Labdarúgó Szövetség mérkőzéseit, így a válogatott meccseit is biztosítja. Z. M.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!