Hírek

2008.03.05. 18:26

Igenek: simán meglehet a kétmillió

Összejön a kétmillió egynemű voks – állítják a kutatók. A részvételi arányokat tekintve megoszlanak a vélemények. A Fidesz közvetve csalást emleget, az MSZP szerint Orbán „akciókra” gyűjt pénzt.

Tibay Gábor és Vizer helga

A közvéleménykutatók a kampány célegyenesében állítják: vasárnap eredményes lesz a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazás, vagyis meglesz a szükséges számú, egy irányba mutató szavazat – azaz a március 9-i referendum esetében a három igen.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a részvételi arány minden bizonnyal meghaladja majd a harminc százalékot, mely határ alatt lehetne csak esélye annak, hogy nem gyűlik össze a kérdésenként minimálisan szükséges kétmillió egynemű voks. Ha a részvétel megközelíti a negyven százalékot, akár 2,5 millió igen is összejöhet – áll a Szonda Ipsos elemzésében.

A kevésbé ismert Publicus Intézet tegnap azt tette közzé, hogy felmérésük szerint a tandíjat, vizitdíjat és kórházi napidíjat sorrendben az emberek 59, 63, és 65 százaléka utasítja majd el. Az intézet úgy véli, a részvétel kifejezetten magas, 68 százalékos lesz.

Több hír szerint a kormány arra készül, hogy számára kedvezőtlen eredmény esetén nem a kérdésekben jelzett jövő januártól, hanem már most tavasztól eltörli a díjakat. Noha az alkotmány szerint népszavazást nem lehet a központi költségvetést befolyásoló kérdésekben tartani, az ellentmondás csupán látszólagos: a referendum csak a 2009-es évtől kötelezné a fizetnivalók eltörlésére a kabinetet, így a díjakat megsemmisítő korábbi döntés csak közvetve lenne a népszavazás eredménye.

A Magyar Orvosi Kamara eközben a népszavazáson való részvételre buzdít: Éger István, az érdekképviselet elnöke szerint csak a tekintélyes mennyiségű voks tükrözi híven az emberek álláspontját.
Ami a kampány utolsó napjait illeti, folytatódik a bozótharc. Kontrát Károly (Fidesz) tegnap arról beszélt, pártja Új Demokrácia Központjához eddig közel 400, a népszavazási értesítők kézbesítésével kapcsolatos problémákra figyelmeztető bejelentés érkezett.

Kontrát közölte: nem mondják azt, hogy a kormány állna az esetek mögött, ugyanakkor az is tény, hogy az alacsony részvétel a kabinet érdekeit szolgálja.

Az MSZP szerint ugyanakkor a Fidesz a népszavazás örvén gyűjt pénzt az emberektől: Mesterházy Attila MSZP-politikus tegnap közölte, szimpatizánsaik közül többen kaptak olyan leveleket, melyben Orbán Viktor Fidesz-elnök arra kéri a címzetteket, „a győzelmet pénzadománnyal is segítsék”. Mesterházy szerint ezzel Orbán a „későbbi akciókhoz” gyűjt pénzt. Cser-Palkovics András helyettes Fidesz-szóvivő úgy válaszolt: az adománygyűjtésnek régi hagyománya van a pártban.

Gaskóék már novemberre készülnek

"A több biztosítós rendszer megakadályozására eddig ötszázezer aláírás gyűlt össze és még hátra van egy hónap. Azt hiszem ez az adat magáért beszél. Az emberek nem akarják, hogy az a magánbiztosítók vegyék át a szerepet” – mondta lapunk kérdésére Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. „Már most megvan a szükséges aláírás, így legkésőbb novemberben a népszavazási kezdeményezésből voksolás lehet” – tette hozzá Gaskó.

Mint ismert: az egészségbiztosítási reform eltörlését még tavaly kezdeményezte két magánszemély, az Albert-házaspár. Aláírásgyűjtő íveit tavasszal hitelesítette az OVB. Akciójukhoz a Ligával együtt több szakszervezet is csatlakozott.

Mint ismert: az egészségbiztosítási reform eltörlését még tavaly kezdeményezte két magánszemély, az Albert-házaspár. Aláírásgyűjtő íveit tavasszal hitelesítette az OVB. Akciójukhoz a Ligával együtt több szakszervezet is csatlakozott. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!